'KOAH hastaları risk altında'
Kronik Akciğer Yetmezliği Hastalığı (KOAH) bulunan hastaların domuz gribi aşısını mutlaka yaptırmaları gerektiği bildirildi. Gribin KOAH'ı alevlendirerek sıkıntı oluşturabildiği uyarısında bulunan uzmanlar, anlamsız tartışmalara girmeden bütün KOAH hastalarının risk altında olduğunu bilip domuz gribi aşısı olmasını tavsiye etti.

"KOAH ÖLÜMLERİ ÜLKEMİZDE 3. SIRADA"
Dünyada ölümlerin en önemli nedenlerinden birinin KOAH olduğuna dikkat çeken Karadağ, şu bilgileri verdi: "1990 yılında dünyada ölümlerin nedenleri arasında kalp damar hastalıkları birinci sırada, KOAH 6. sıradaydı. 2009 yılında dünyada 4. sıraya, ülkemizde 3. saraya yükselmiştir. Sigara önlenmezse aynı şekilde devam edecektir. Ülkemizde 5 milyon KOAH hastası vardır ve bunların çoğu bunu bilmemektedir. Hastalarımızı bilgilendirmemiz gerekiyor. KOAH hastalarının akciğerlerinin savunma mekanizması azalmıştır, o nedenle grip aşısı olmalarında yarar vardır. Eğer biz bu bilinci oluşturabilirsek, erken döneminde tanı koyabiliriz ve ölümleri azaltabiliriz. Daha sağlıklı bir topluma kavuşabiliriz. KOAH hastalığının en önemli belirtileri, nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma ve çabuk yorulmadır. Nefes darlığınız varsa çaresiz değilsiniz. Bir sağlık kurumuna giderek solunum testi yaptırmanız yeterli."
"MUTLAKA DOMUZ GRİBİ AŞISI YAPILMALI"
Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başekimi Uzman Dr. Burhanettin Alkan ise, KOAH hastalığının çok zor bir hastalık olmadığını ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna işaret etti. Alkan, şöyle konuştu: "Hastalar KOAH'la yaşamayı öğrenecekler. Anlamsız tartışmalara girmeden bütün KOAH hastalarının risk altında olduğunu bilip domuz gribi aşısı mutlaka yaptırmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Çünkü grip KOAH'ı alevlendirerek sıkıntı oluşturabilmektedir. Bizim hastanemizde 107 yatağımız tamamen dolu. 5 hastanın yatırılması gerekiyordu yer bulamadık. Kış mevsiminin gelmesi, gribin yaygınlaşması nedeniyle KOAH hastaları da çok fazla etkilenmektedir."
Tabib Odası Başkanı Bülent Aslanhan, KOAH'dan her yıl 26 bin ölüm olayı görüldüğünü hatırlatarak, domuz gribi ölümlerinin '70 oldu, 75 oldu' diye anlamsız bir sayıma tabi tutulmasını eleştirdi. Aslanhan, "KOAH'la ilgili sorunumuz mevcut aktüel ve magazinsel hastalıkların çok ilerisinde. O nedenle koruyucu tedbirlerimizi nerelere çevireceğimiz de anlaşılıyor. Özellikle anlamsız tartışmalardan uzaklaşarak, KOAH hastalarının da domuz gribi aşısı olmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
