Talabani'den Fransa'ya gitti

Irak Cumhurbaşkanı, Fransa-Irak ilişkilerini normalleştirmek için Paris'e gitti.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Fransa-Irak ilişkilerini 'normalleştirmek' amacıyla Paris'e 4 günlük resmi bir ziyarette bulundu.

Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile biraraya gelen Talabani'nin gündeminde, havaalanı yapımından, petrol işletme hakkına kadar çok sayıda ihale dosyası var. Ortadoğu'da barış ve Irak'ın yeniden yapılanması da gündem maddeleri arasında.

Ziyaretin ilk gününde, Fransa ile Irak arasında savunma ile kültür ve bilim alanlarında yakın işbirliğini öngören iki anlaşma imzalandı. Sözkonusu anlaşmalarda, iki ülkenin Savunma ve Dışişleri Bakanları tarafından, Sarkozy ve Talabani görüşmesinin ardından imzalandı.

Talabani'nin ziyareti sırasında, Fransız şirketlerinin, Irak'ta kısa dönemde yapacağı yatırımların güvence altına alınmasıyla ilgili ve Fransız Kalkınma Ajansı'nın, Irak'ta bir büro açmasını öngören anlaşmalar da imzalanacak.

Yapılan anlaşmalar gereği Fransa en kısa zamanda, Irak'ta yatırım yapacak.

Fransa ayrıca, Erbil kentinde bir arkeoloji enstitüsü kuracak ve Irak'ta tarımın geliştirilmesi konusunda bir de merkez açacak.

Amerika ve İngiltere'nin 2003 yılında Irak'a müdahalesine Fransa'nın karşı çıkmasıyla Bağdat'ın Paris'le ilişkisi de kesilmişti.

Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Bağdat'a 2007 yılında sürpriz bir ziyarette bulunarak iki ülkeyi her alanda yakınlaştırmak istediğini söylemişti.

Bu ziyaretin ardından iki kez Paris'e giden Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ilk kez resmi davetli olarak eşi Hira İbrahim Ahmet ile beraber Fransa'da bulunuyor.