Rusya dini sembollerini şimdi de uzaya taşıyor

Rusya'da Ortodoks inancın sembolleri hayatın bütün alanlarına girmeye devam ediyor. Nükleer füzeleri, otobanları, operasyona gidecek askerleri papazlar kutsarken, şimdi de dini semboller uzay yolunda.

Rus kozmonotlar uzay yolculuklarında yanlarında kutsal Ortodoks haclarını almayı unutmuyor. Rusya eski patriği 2. Aleksi'nin kozmonotlara hediye ettiği dev haç ise, Uluslararası Uzay Üssü'nün en gözde yerinde bulunuyor.

Uluslararası Uzay Üssü'nün Rusya'ya ait bölümünde dört ikon ve dev bir haç bulunuyor. Günümüzde Rus kozmonotlar, bazı ateist eski Sovyet kozmonotlardan farklı olarak boyunlarında haçla uzaya uçuyor.

Örneğin uzaydaki görevli kozmonot Maksim Surayev günlük blogunda yazdığı notlarda boynunda taşıdığı haçın kendisi için manevi açıdan büyük önem arz ettiğini anlatıyor. Rus kozmonot, "Ben kabinemde kutsal bir haç bulunduruyorum. Bu haçı bana Baykonur (Kazakistan Cumhuriyeti'nde Rusya'nın kiraladığı uzay istasyonu) istasyonunda uçmadan önce papaz Yov armağan etti. Yov bu haçın Moskova'nın Sergiyev Posad'taki kilisede kutsandığını anlattı. Haçı yanımdan hiç eksik etmeyeceğim ve benimle birlikte dünyaya dönecek." dedi.

Rus kozmonot, uzay üssünde dört ikonun bulunduğunu da belirtti. Kozmonot, "Büyük haç da odamızda bulunuyor. Bu haçı ise Rus Ortodoks Kilisesi eski Başkanı 2.Aleksei Rusya Federal Uzay Servisi (Roskosmos) Başkanı Anatoli Perminov'a hediye etmişti." diye konuştu.

Patrik 2. Alaksi'nin bu kutsal armağanı ise Soyuz TMA-8 aracıyla 2006 yılında uzaya gönderilmişti.