İntihar riskini azaltan ışık

Joponlar'ın yeni geşitirdiği ışık teknolojisi sayesinde intihar riskinin azaltılacağı iddia edildi.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da demir yollarında meydana gelen çok sayıda intihar olayını ardından, insanlar üzerinde yatıştırıcı etkisi bulunan mavi LED ışıklarının kullanılacağı açıklandı.

Işık Yayan Diyot ismini taşıyan ışık ile günlük 8 milyon yolcunun mavi ışıklarla sakinleştirilmesi, yöntemin 29 istasyonda heyecanlı ve tedirgin kişiler üzerinde kullanılması planlanıyor. Geçen yıl 2 bin kişinin trenin önüne atlayarak intihar ettiği Tokyo'da intiharları azaltmak için başlatılan proje için, yaklaşık 15 milyon yen (25 bin TL) harcanarak özel LED ışıklarının satın alınacağı belirtildi.

Japonya'nın Fukuyama Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Shinji Hira, projenin iyi sonuçlar doğuracağını ve özel LED mavi ışıklarının insanların intiharlarını durduracağını savundu. Öte yandan bazı profesörlerin desteklemediği proje için demir yolları sözcüsü Osamu Okawa, "İnsanların hayatlarını kurtarmak için bir şeyler yapmak gerektiğine inanıyorum. Bu sebeple bizler insanların hayatlarını kurtarmayı deniyoruz" açıklamasını yaptı.