Digitürk ücretlerine soruşturma

Anadolu Üniversitesi'nde görevli 20 şube müdürünün Digitürk ücretlerini, döner sermayeden karşılamasının ardından Sayıştay soruşturma başlattı.

Kamu kurumlarında devletin kesesinden Digitürk izleme dönemini sona eriyor. Açık Öğretim Fakültesi ile 1 milyonun üzerinde öğrenciye hizmet veren Anadolu Üniversitesi’nin 2008 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, üniversitede görev yapan 20 şube müdürünün Digitürk aboneliklerini döner sermayeden karşıladığını tespit etti.

Bütçe Kanunları’nda yer alan haberleşme ödeneklerini araştıran Sayıştay denetçileri, Digitürük aboneliğinin, kanunlarda yer alan bilimsel ve kamu yararına uygun yayın statüsünde olmadığını tespit etti. Bunun üzerine, denetçiler, Digitürk bedellerini döner sermayeden karşılayan bürokratlar hakkında soruşturma başlattı. 2 Eylül 2009 tarihinde 20 şube müdürüne sorgu tutanağı gönderen Sayıştay, rektörlük binası ve yabancı diller yüksek okulunda kullanılmak üzere alınan Digitürk üyelik bedelinin, üniversitenin döner sermayesinden ödendiğinin tespit edildiği vurgulandı.

Sorgu tutanağında, Digitürk aboneliğinin, bilimsel bir yanı olmadığı belirtilerek, dolayısıyla 2008 yılı için Digütürk aboneliğinden 987 liralık bir kamu zararı oluştuğu kaydedildi.

987 TL FAİZİ İLE GERİ ALINACAK


Sayıştay, sorgu tutanaklarının tamamlanmasının ardından konuyla ilgili rapor hazırlayacak. Rapor doğrultusunda, döner sermayeden karşılanan Digitürk bedelleri, faizi ile birlikte ilgili bürokratlardan tahsil edilecek.

Sayıştay’ın bu raporunun diğer kamu kurumları içinde örnek teşkil etmesi bekleniyor. Birçok kamu kurumunda, Digitürk aboneliği bulunuyor. Bu aboneliklerin ücretleri ise, kurumların kaynaklarından karşılanıyor. Sayıştay’ın raporu ile birlikte, birçok bürokratın Digitürk bedellerini faizi ile birlikte geri ödemesi söz konusu olacak.