Bafa Gölü umutları tazeledi

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla eski günlerine dönen Bafa Gölü geçimini gölden sağlayan balıkçı ve turizm işletmecilerini memnun etti.

Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yer alan ve sık sık balık ölümleri, kirlilik konularıyla gündeme gelen Bafa Gölü, DSİ'nin yaptığı 60 milyon TL'lik harcamayla göle 1 milyon sazan balığının bırakılmasının ardından tekrar eski günlerine kavuştu.Sirkülasyon sağlanamadığı için sürekli kirlenen göle Büyük Menderes'ten verilen su sayesinde göl kendisini temizlerken, gölün denizle olan bağlantısı sağlanması sebebiyle göle binlerce yeni balık türünün de geldiği bildirildi.

43 yıldan bu yana Bafa Gölü’nde balıkçılık yapan Şerafettin Aydın (53) daha çok levrek ve beyaz balık avladıklarını ifade ederek, “Gölümüz şu an yüzde 99 normale döndü. Bu gölün kenarında biriken kalıntılar daha önceki yıllarda o kadar temizdi ki büyükbaş hayvanlarımız bu atıklardan beslenirdi, hiçbir sorun da olmazdı. Şimdi, gördüğünüz gibi çok fazla olmasa da yosun kalıntıları en azından görüntü kirliliği yaratıyor. Özel bir şirkete ait balık çiftliği maalesef henüz atıklarını direkt göle veriyor. O mevkide seleksiyon sıfır. Ayrıca daha önce Serçin köyünden gelen set de kapatıldı. Bu setin açılması daha iyi olacak” dedi.

Bafa’da 1982 yılında kurulan balıkçılık kooperatifiyle daha sistemli bir üretim yapıldığını hatırlatan Aydın, 80’li yıllarda 50’ye yakın ailenin bu işten geçimini sağladığını, şimdi bu sayının 8’e düştüğünü anlattı.