İran S-300'lerde ısrarlı

İran Rusya'yı S-300 anlaşmasını yerine getirmediği için eleştirdi.

İran S-300'lerde ısrarlı
İran yönetimi, Rusya'nın S-300 füze sisteminin verilmesi anlaşmasını yerine getirmediği için eleştirde bulundu.

İran genelkurmay başkanı Seyid Hasan Firuzabadi, yaptığı açıklamada, S-300'ler konusunda rahatsız olduklarını söylerken, Ruslar'dan yükümlülüklerini hemen yerine getirmesini istedi.

Rusya ise satışın, teknik sorunlar yüzünden ertelendiğini öne sürüyor. Ama Rus gazeteleri, S-300'lerin İran'a satılmamasının siyasi olduğunu belirtirken, Rus Kommersant gazetesi, önümüzdeki günlerde Medvedev ile Obama'nın Singapur'da bir araya geleceğini ve İran'ın nükleer sorununu konuşacağını, S-300'lerin de burada gündeme geleceğini iddia etti. Gazetenin iddiasına göre, iki başkan, Singapur'da, İran aleyhinde ortak yaptırım kararı konusunda anlaşma sağlayabilir.

S-300'ler konusunda endişelen Tahran'da, önce İran Meclisi dış siyaset ve güvenlik komisyonu başkanı Burucerdi, iki ülke arasındaki ilişkilerin S-300 sorunu çözülmezse kötüleşeceğini beyan etmiş, ardında da savunma bakanı Ahmet Vahidi, Rusya'nın siyonizmin etkisinde kaldığını söylemişti.

Kommersant, Rusya dışişleri bakanlığı ve savuma sanayisindeki ismini açıklamadığı kaynaklarına dayanarak, meselenin İran aleyhinde yaptırım kararı nedeniyle ertelendiğini öne sürdü.

Rus basınında çıkan diğer haberlerde, S-300'ler konusunda, önümüzdeki günlerde Rusya'nın politik tavrını netleştireceği ve İran konusunda ABD'nin yanında olacağı yazılıyor.