Hayrat çeşmelerin suyunu kestiler

Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ), fatura tahsil edemediği ilçe belediye kurumlarının suyunu kesti. Bu arada BUSKİ'nin faturalandırma yapmadığı ancak tesisi ilçe belediyeleri tarafından yapılan mahalle aralarındaki bazı hayrat çeşmelerinin de vanalarına kilit vurularak suyu kesildi.

Osmangazi Mahallesi Satı Caddesi üzerinde Başkan Recep Altepe'nin ilçe belediye başkanlığı döneminde inşa edilen Nakkaş Ali Mescidi köşesindeki hayrat çesmenin suyu 15 gündür akmıyor. Devlet Hastanesi'ne gelen yüzlerce vatandaşın her gün su ihtiyacını giderdiği mermer sutunlu çeşmenin tarihi görünümlü pirinç musluğu da çeşmenin suyu akmadığı için, zorlanırken kırıldı.
Osmangazi Mahallesi Muhtarı Alattin Canıgüleç, BUSKİ'nin su parası tahakkuk ettirmediği mahalledeki hayrat çeşmenin suyunun kesilmesine bir anlam veremediklerini söyledi. Mahalle sakinleri, BUSKİ'deki yetkililere defalarca haber vermelerine, üst seviyede genel müdüre kadar bilgi ulaştırmalarına rağmen kimsenin ilgilenmediğini belirterek, Başkan Recep Altepe'den suyu açmasını istedi. Altepe'nin, Osmangazi Belediye Başkanı iken eski hayrat çeşmenin yerine yenisini yaptırarak Dünya Bankası talimatı ile ortadan kaldırılan çeşmeyi yeniden hayata geçirdiğini hatırlatan mahalle sakinleri, "Ancak Başkan Altepe'nin yaptırdığı çeşmeyi şimdi Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde BUSKİ, gerekçesini öğrenemediğimiz bir şekilde gelip kapattı. Bu uygulamayı anlamak mümkün değildir. Şifai olarak birkaç defa bildirmemize rağmen kimse ilgilenip, sayaçdaki kilidi söküp çeşmeyi açmadı. Ayrıca bu arada çeşmenin prinçten orjinal musluğu da zorlamadan koptu. Şimdi BUSKİ'nin suyu açmakla kalmayıp, pirinç musluğun da yenisi takıp vatandaşları hayattan yararlandırması gerekir. Eski 'hayırsız' BUSKİ geri gelmesin" dedi.
Osmangazi Belediyesi yetkilileri ise yüzme havuzlarının suyunun eski ödenmeyen borçlar sebebiyle kesildiğini doğruluyarak, "Ancak hesaplamalar yapıldı, ödeme konusunda mutabakat sağlandı. Yüzme havuzlarımızın suyu açıldı. Ancak bazı mahalle aralarında kalan hayrat çeşmelerde BUSKİ'nin vurduğu kilitler kaldırılmadı. Bu konuda BUSKİ yönetiminin kararının ne olduğundan haberimiz yok. Farklı bir uygulamaya gidilmiş olabilir" dedi.
BUSKİ'de daha önce Dünya Bankası'nın kaçakla mücadele kapsamında kredi sözleşmesi şartı olarak kapattırdığı hayrat çeşmeleri ile alakalı bir karar olmadığı, Osmangazi ilçesindeki bazı hayrat çeşmelerinin kapatılması ile alakalı da karar olmadığı belirtilerek, konudan habersiz olmaları dikkat çekti. BUSKİ yönetiminin farkında olmadığı uygulamadan doğan mağduriyetin çözümü Başkan Altepe'nin talimatına kaldı.