Obama'ya elçisinden mesaj

Amerika Birleşik Devletleri'nin başkent Kabil'deki büyükelçisinin, Beyaz Saray'a gönderdiği bir mesajda Afganistan'a ek asker gönderilmesine karşı çıktığı söyledi.

Basına sızan yazışmalara göre, Afganistan'daki Amerikan ordusunun eski komutanlarından, Büyükelçi Karl Eikenberry, Hamid Karzai liderliğindeki Afgan hükümetinin yolsuzluğa bulaşmış olmasından söz ettiği ve yönetme kapasitesi konusunda tereddütleri bulunduğunu ifade etti.

Mesaj, Washington'da Amerikan Başkanı Barack Obama'nın yeni stratejisine ilişkin hararetli bir tartışmanın yaşandığı döneme denk geldi. Ordu yetkilileri, Taliban'a karşı mücadelede asker sayısında ciddi bir artışa gidilmesi gerektiği tavsiyesinde bulunuyor. Obama'nın dün ulusal güvenlik danışmanlarıyla yeni afgan stratejisini tartıştığı, ama kendisine sunulan seçeneklerden herhangi biri konusunda henüz karar vermediği bildirildi.  BBC'nin edindiği bilgiye göre Amerikalı diplomat, ''ek asker sevki iyi bir fikir değil'' diyor.

BBC'nin Washington'daki BBC muhabiri Adam Brookes, büyükelçinin mesajının Washington'daki tartışmaya dramatik bir son dakika müdahale olarak görüldüğünü aktarıyor. Beyaz Saray yönetimin önde gelen ulusal güvenlik yetkilileriyle haftalardır yeni strateji üzerinde yoğun bir görüşme trafiği sürdürüyor. Ancak diplomatın mesajının da halihazırda orduda görev yapan üst düzey generallerle farklı bir yaklaşımı ortaya koyduğuna dikkat çekiliyor. Amerikan ordusunun Afganistan'daki en üst düzey yetkilisi General Stanley McChrystal 40 bin asker talebinde bulunmuştu. ABD'nin halihazırda Afganistan'da 68 bin askeri var. Koalisyon güçlerinin toplam sayısı ise 100 bin civarında.

General McChrystal'ın Büyükelçi Eikenberry'nin müdahalesi nedeniyle öfkeli olduğu bildiriliyor. Obama ABD'nin Afganistan'daki taahhütünün açık uçlu olmayacağı ve ülke idaresinin de gelişmesi gerektiğini söylüyor. Sorunlardan biri Karzai hükümetinin güvenilirliğine ilişkin tereddütlerin yaygın olması. Ancak Obama'nın yaklaşımını eleştirenler, karar alma sürecinin uzadığını söylüyor. Obama ise alelacele bir karar verip askerleri riske atmak istemediğini savunuyor.