Bakırköy Savcısı'ndan açıklama

'Türk müsün Kürt müsün?' diye bir soru sormadım.

BAKIRKÖY Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan röportaj üzerine hakkında önce soruşturma açtığı sonra da takipsizlik kararı verdiği Hülya Avşar'a ifadesinin alınması sırasında "Türk müsün Kürt müsün" diye bir soru sormadığını açıkladı. Savcı Ali Çakır, Hülya Avşar'a televizyon programı yapılacağına dair hiç bir söz de vermediğiğini söyledi. Ali Çakır, yazılı açıklama yaptı. "Kamuoyu"na hitaben yapılan açıklama şöyle:

"Bakırköy Cumhuruyet Başsavcılığı'nca yürütülen Hülya Avşar ile alakalı soruşturma konusu, bazı medya kuruluşlarınca içeriği saptırılarak, kamuoyunda maksatlı, tasarlanmış ve tarafgir yapıldığına ilişkin kanı oluşturulmak istenmektedir. Cumhuriyet Savcıları'nca başlatılan soruşturmalar, yasal gereklilik olarak resen veya ihbara dayalı olarak yapılmaktadır. Hülya Avşar'ın 24-25 Ağustos'ta Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan söyleşisi, yapılan ihbarlar nedeniyle ele alınarak soruşturmaya değer görülmüştür.

Hülya Avşar'ın ifade vermek üzere Bakırköy Adliyesi'nde kaldığı süre içinde söz konusu söyleşide kullandığı cümleler ve anlatımları esas alınarak sorular yöneltilmiş, verdiği cevaplar ifade tutanağına aynen geçirilmiştir. İfade sonrası basında yer aldığı üzere, etnik kimliği konusunda 'Türk müsün Kürt müsün' diye bir soru asla yöneltilmemiş, kendisiyle televizyon programı yapılacağına dair hiçbir söz verilmemiştir.

Emeklilik talebimin yürütülen soruşturmayla uzaktan yakından alakası bulunmayıp, kişisel düşünce ve kararımın neticesidir.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı olarak sadece yasal sorumluluğumun gereği yerine getirilmiştir. Soruşturmanın siyasal kast ve amaca bağlanarak ele alınması beni rencide etmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."