Boneli kıza nikah yok!

CHP'li belediye başkanı karar aldı. Boneli kızların nikahlarını kıydırmıyor... Nedeni de bonenin devrim kanunlarına aykırı olmasıymış.

Boneli kıza nikah yok!
Kadınların başörtüsünün altına taktığı boneyi devrim kanunlarına aykırı olarak bulan Cumhuriyet Halk Parti'li (CHP) başkan, beldede boneli kızların fotoğraflarını uygun bulmayarak nikâh kıydırmıyor.

Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Gürpınar Belediyesi evlendirme memurluğu, başörtüsünün altına takılan boneli fotoğraflı evlenme müracaatlarını, 'yönetmeliğe uygun değil' diye kabul etmiyor.

NİKAHLARI KIYILMAYAN ÇİFT

Avustralya'da yaşayan ve evlenmek üzere ailesiyle birlikte memleketi Denizli'ye giden gurbetçi Ramazan Acar ve nişanlısı Cennet Güngör, 24 Eylül'de nikâh randevusu almak için gerekli evraklar ve istenen fotoğrafla Gürpınar Belediyesine başvurdu. Evrakları teslim alan Mehmet Eryılmaz isimli nikâh memuru, Ramazan Acar'ın nişanlısının getirdiği yüzü ve alnı görünen başörtülü ve boneli vesikalık fotoğrafları, nikâh için uygun olmadığı gerekçesiyle geri çevirdi.

Bunun üzerine çift, Gürpınar'a komşu olan Uşak'ın Sivaslı ilçesine bağlı Ağaçbeyli Belediyesi'ne giderek nikâhlarını kıydırdı.

En mutlu günlerinde böyle bir engelle karşılaşan Acar çifti, olayla ilgili kişiler hakkında, görevi suiistimal yaptığı iddiasıyla Çivril Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Başından geçenleri anlatan damat Ramazan Acar, "Nikâh kıydırmak için Gürpınar Belediyesi'ne başvurduk. Belediye'de eşimin başörtüsü sebebiyle nikâhımızı kıymadılar. Bunun üzerine komşu belediye olan Ağaçbeyli Belediyesi'ne müracaat ettik. Orada kolay bir şekilde nikâhımızı kıydılar" dedi.

Acar'ın eşi Cennet Güngör ise, "Başımda bone olduğu için kıyılmadı. Biz de nikâhımızı kıymadıkları için savcılığa suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.

Boneli kıza nikah yok!

BELEDİYE BAŞKANI NE DİYOR?

Konuyla ilgili konuşan Gürpınar Belediye Başkanı Halil Arıkan ise kendilerine nikah için başvurulan boneli fotoğrafın devrim kanunlarına aykırı olduğunu ileri sürdü ve çıkan haberleri provokasyon olarak değerlendirdi.

Acar ailesinin nikâh için kendilerine başvurduklarını doğrulayan Arıkan, "Nikâh memuru arkadaşlarım 'Başındaki siyah boneyi çıkar resimleri değiştir, nikâhınızı kıyalım' demişler. Bunlar 'olmaz' demişler. Karşılıklı restleşmişler. Sonra benim yanıma geldi, ben de 'Yaparız, herkese yardımcı oluruz. Ne gerekiyorsa yaparız' dedim. Çivril Nüfus Müdürlüğü'ne telefon edilip soruluyor. O da devrim kanunlarına aykırı olduğunu söylüyor." şeklinde konuştu.

İnkılap kanunlarına göre uygun kıyafetin başı açık yüzün alın kısmı açık kısımları tamamen gösterir şekilde olması gerektiğini savunan Arıkan, "Kadınların yüz ve alın kısımları açık olmak kaydıyla... Maalesef siyah bone takmış. Arkadaşlarımız yazmış, 'Fotoğraflarınız evlenme yönetmeliğinin 20. maddesinin 5. fıkrasına uygun olmadığından uygun fotoğraf getirilmesi halinde evlenme işleminize başlanacaktır.' Kesinlikle yapmayız diye bir şey yok" dedi.

BU RESİM DEĞİŞSE NE OLUR...

Boneli kıza nikah yok!

8 aydır görev yaptığını, hiç böyle olayla karşılaşmadıklarını anlatan Arıkan, "Bu bir ilk. Bunlar bence provokatör. (Resmi göstererek) Bu resim değişse ne olur değişmese ne olur. Başı açık, devrim kanunlarına uygun şekilde başındaki siyah bone olmaması gerekiyor" dedi.

Bu arada, olayla ilgili Denizli Valiliği de inceleme başlattı.