Bir asrı geçen ömür!

Manisa'nın Salihli ilçesinde yaşayan Türkistan asıllı Türk vatandaşı 119 yaşındaki Gaışhıkaan Sıhıkaan'ın yaşı, 'tesadüfen' ortaya çıkarıldı.

Resmi kayıtlara göre Özbekistan'ın özerk bölgesi olan Karakalpak'ta yaşayan 128 yaşındaki Tuti Yusupowa'dan sonra 'dünyanın en yaşlı kadınlarından' Gaışhıkaan Sıhıkaan'ın bir asrı geçen yaşı, Salihli'deki özel bir hastanenin sosyal sorumluluk projesi kapsamında yapılan kontroller esnasında belirlendi.

KİREÇLENME DIŞINDA SAĞLIK SORUNU YOK

Yalnız yaşadığı evinden alınarak muayene için hastaneye getirilen ve kireçlenme şikayeti dışında herhangi bir sağlık sorunu tespit edilemeyen Sıhıkaan'ın resmi işlemlerini yapan hastane yetkilileri, kadının 119 yaşında olduğunu belirledi.

Resmi bilgilere göre, Özbekistan'ın batı kesiminde yer alan özerk bölge Karakalpak'ta yaşayan 128 yaşındaki Tuti Yusupowa'dan sonra 119'a ulaşan yaşı ile dünyanın en yaşlı kadınlarından Sıhıkaan'ın hastanede yapılan genel cerrahi, jinekoloji, kulak-burun-boğaz, göz, dahiliye ve fizik tedavi birimlerinde gerçekleştirilen kontrollerinde herhangi bir sağlık sorununa rastlanmadı. Şeker, tansiyon, kalp gibi ciddi rahatsızlıklara rastlanmayan yaşlı kadının, kireçlenmeye bağlı eklem ağrılarından şikayetçi olduğu belirlendi.

TANRI DAĞLARININ ETEĞİNDE DOĞMUŞ

Türkistan'da bulunan Tanrı Dağları'nın kuzey eteklerindeki Erenkabırga Bölgesi'nde 1890 yılında dünyaya geldiğini söyleyen Sıhıkaan, 1940 yılına kadar burada yaşadığını, daha sonra Pakistan'a, oradan da Hindistan'a göç ettiğini, eşini ve 4 çocuğunu salgın bir hastalık nedeniyle Haydarabat'ta kaybettiğini söyledi.

Yaklaşık 13 yıl daha bu kentte kaldığını ifade eden Gaışhıkaan Sıhıkaan, 1953 yılında Türkiye'ye göç ederek, Manisa'nın Salihli ilçesinde Kazak Türk'lerinin ağırlıklı olarak yaşadığı Kurtuluş Mahallesi'ne yerleştiğini dile getirdi.

Yalnız yaşadığını anlatan yaşlı kadın, sağlıklı kalabilmesinin reçetesini ise çaya kattığı kımız, et ve tereyağı tüketmesine, etin kaynatılmasıyla yapılan ve 'sorpa' adı verdikleri et suyunu içmek olarak verdi.