Obama fırçaladı...

ABD, cumartesi günü 8 askerinin ölümüyle büyük şok yaşarken, Obama Afganistan'daki işlerin iyiye gitmediğini açıkça ifade eden başkomutanla özel olarak konuştu.

ABD, cumartesi günü 8 askerinin ölümüyle Afganistan'da yılın en büyük kaybını verirken, Beyaz Saray ile Afganistan komutanının arası da gerildi.

Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanlığını yürüten Amerikalı General Stanley McChrystal'ın ABD Başkanı Barack Obama ile arasının "Afganistan'daki isyanın büyüdüğü ve buradaki askeri harekatın başarısının garanti edilemeyeceği" yönündeki açıklamalarının ardından gerildiği belirtiliyor.

ABD yönetimine yakın kaynaklara göre, General McChrystal geçen hafta Londra'da yaptığı açık sözlü konuşma dolayısıyla Obama'nın danışmanlarını çok kızdırdı.

General, ertesi gün Air Force One başkanlık uçağına çağrıldı. ABD Başkanı ve general arasında 25 dakika süren ve önceden bildirilmeyen görüşme, Obama'nın Chicago'nun Olimpiyatlara ev sahipliği yapabilmesi için gittiği Kopenhag'daki pistte, Air Force One başkanlık uçağının içinde gerçekleşti.

Ulusal güvenlik danışmanı General James Jones, konuşmayla iligili net bir açıklama yapmazken, Obama'nın generalden açıklamalarının tonununu yumuşatmasını isteyip istemediği sorusunu CBS televizyonunda şöyle yanıtladı: "Orada değildim. Dolayısıyla bu soruyu yanıtlayamam. Ama bu görüşme birbirlerini daha iyi tanımaları için bir fırsattı. Eminim doğrudan fikir alışverişinde bulunmuşlardır."

Yönetim danışmanlarından biri ise "İnsanlar McChrystal'ın saf mı yoksa sonradan görme mi olduğundan emin değil. Bana kalırsa bu Washington'daki maç için hazır görünmüyor ve sadece kendi görüşlerini açıkça söylüyor" diye konuştu.

Afganistan'daki 68 bin Amerikan askeri ve 100 bin NATO askerinin komutanlığını yapan McChrystal, Afganistan'daki isyanın büyüdüğünü ve buradaki askeri harekatın başarısının garanti edilemeyeceğini söylemişti.

McChrystal, Londra'da katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, Afganistan'daki durumu ciddi olarak niteleyerek, "Ne başarı ne de başarısızlık kesin olarak öngörülebilir" ifadesini kullanmıştı.

McChrystal, 31 Ağustos'ta Obama'ya Afganistan'daki duruma ilişkin bir rapor sundu. Obama, Washington'ın yeni Afganistan stratejisini belirlemek için üst düzey danışmanlarıyla değerlendirmelerini sürdürüyor. Obama, yeniden geniş kapsamlı bir strateji değerlendirmesi yapıncaya kadar Afganistan'a daha fazla asker gönderme konusunda karar almayacağını bildirmişti.

General McChrystal daha önce, daha fazla asker gönderilmesini de içeren "önemli bir strateji değişikliği" olmazsa Afganistan'da büyük olasılıkla başarısız olunacağı görüşünü dile getirmişti. Amerikalı savunma yetkililerine dayanarak, McChrystal'ın Afganistan'a 30-40 bin asker daha gönderilmesini beklediği yönünde haberler çıkmıştı.

İSYANIN EŞİĞİNDE
Bazı yorumcular, generalin Londra'da yaptığı açıklamaları 'başkaldırının eşiği' olarak yorumladı. Yale Üniversitesi'nde Anayala Hukuku uzmanı olan Bruce Ackerman Washington Post'a yaptığı açıklamada "Bir komutan olarak McChrystal'ın kamuoyuna bu tür açıklamalarda bulunma gibi bir yetkisi yok" dedi.

'SON DERECE ALIŞILMADIK'
Uzman üst düzey bir askeri yetkilinin 'kamuoyu önünde başkanın kendi stratejisini benimsemesi için baskı yapmasının son derece alışılmadık' olduğunu da ekledi.

Afganistan'da güçlenen Taliban ise saldırılarını yoğunlaştırıyor. ABD cumartesi günü 8 askerini birden kaybetmenin şokunu yaşıyor. Afganistan'ın doğusunda Taliban militanlarının iki ileri karakola saldırmasından sonra çıkan çatışmada 8 ABD askeri öldü.