Obama'dan obezite önlemi

ABD Başkanı Barack Obama, ülkede çapında obezite oranlarının düşürülmesi için kolalı içeceklere 'günah vergisi' adı altında özel bir vergi uygulanabileceğini açıkladı.

Ülkenin en çok satan sağlık dergilerinden Men’s Health’e kapak olan Obama, New York eyalet Valisi David Paterson’ın eylülde verdiği ancak hararetli tartışmaların ardından geri çekmek zorunda kaldığı kolalı içeceklere eyalet çapında yüzde 18 vergi uygulanması teklifini ulusal sağlık paketine alabileceğini söyledi. ABD’nin gelmiş geçmiş en fit başkanlarından biri olan Obama kendi çocuklarının da bu içecekleri tüketmesine izin vermediğini söyledi ve “Bence bu öneriyi masaya yatırmalıyız. Çocukların aşırı miktarda kolalı içecek tükettiği şüphe götürmez bir gerçek. Şimdiye kadar yürütülen tüm bilimsel araştırmalar da bu içeceklerin obezite riskini önemli oranda artırdığını ortaya koydu” dedi. Ancak 'günah vergileri' yüzünden maddi kayba uğrayabilecek olan büyük gıda şirketleri, kabul edilmemesi için hükümete baskı uygulayabilir. ABD’deki Kamu Yararı İçin Bilim Merkezi tarafından yürütülen bir çalışma ise 'günah vergileri' nin eyaletlerdeki bütçe açıklarını kapatabileceğini belirledi. Ülkedeki 25 eyalette kolalı içeceklere özel, ayrı bir vergi uygulanıyor.


BAŞKAN'IN SAĞLIK SIRLARI

Obama, “Sağlık reformu için ilk adım” olarak Oval Ofis’e bir kase elma bulunduruyor. Tansiyonunun dengeli olduğunu ve genellikle sağlıklı beslenen bir insan söylüyor. Haftanın altı günü egzersiz yapıyor. İki gün kardiyo çalışıyor. Geriye kalan dört günü de ikiye bölerek üst ve alt vücut için ağırlık çalışıyor. Kafasını dağıtmak ve stres atmak için spor yapıyor. Boş zamanlarında yakın dostu ve kişisel asistanı Reggie Love ile basketbol oynamayı tercih ediyor. Obamalar’ın evinde şekerli içecekler yasak, fast food gibi işlem görmüş gıdalarda nadir tüketiliyor.