'Finansal sistem temelde çöktü'

Uluslararası yatırımcı ve Soros Fon Yönetimi Başkanı George Soros, küresel finansal sistemin etkin ve güçlü bir şekilde yeniden organize edilmesini sağlamakta başarısız olunması durumunda, diğer alternatifin devlet kapitalizmi olduğunu belirterek, ''Bunun çok talihsiz ve verimsiz bir gelişme olacağını düşünüyorum'' dedi.

'Finansal sistem temelde çöktü'
IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında düzenlenen ''Küresel Finansal Sistemin Geleceği'' konulu seminerde konuşan Soros, finansal sistemin temelde çöktüğünü ve bunun, sistemin yanlış temeller üzerine kurulduğunu gösterdiğini belirtti.

Soros, ''Bu nedenle bir dönemin sonunda olduğumuza inanıyorum ancak, bu tam olarak anlaşılamadı'' diyerek, gelişmiş ülkelerde sistem çöktüğünde otoritelerin müdahil olduğunu ve finansal sistemi garanti altına aldığını, gelişmekte olan ülkelerde bunun mümkün olmadığını, sorunların finansal sistemden reel ekonomiye yansıdığını ve bu sürecin sonunun da henüz görülmediğini anlattı. Otoriteler sistemi kurtardığı için işlerin düzene girdiğini ve 2008'deki olayların ''kötü bir rüya'' olarak görüldüğünü, insanların bunu unutmak istediğini ancak bunun mümkün olmadığını söyleyen Soros, finansal sistemde küresel düzenlemelerin önemine işaret etti. Küresel finansal sistemin korunması ve buna yönelik düzenlemelerin uygulamaya konulmasının çok zorlu ve büyük bir iş olduğunu, farklı ülkelerin, farklı düzenlemelerin bulunduğunu, bu nedenle uluslararası ortak düzenlemelere ulaşmakta zorluk yaşanacağını belirten Soros, şöyle konuştu:
''Ancak başarılı olmazsanız alternatif bir sistem var. Ve bu sistem zaten kendini göstermeye başladı. Bu, benim devlet kapitalizmi olarak adlandırdığım sistem. Devlet kapitalizmi çok taraflı değil, iki taraflı bir temelde işleyişini sürdürür. Bunun çok talihsiz ve verimsiz bir gelişme olacağını düşünüyorum. Eğer küresel finansal sistemin etkin ve güçlü bir şekilde yeniden organize edilmesini sağlamakta başarısız olmamız durumunda, diğer alternatif devlet kapitalizmidir.''

George Soros, piyasaların nasıl işlediğine ilişkin olarak hem düzenleyicilerin hem de aktörlerin yanlış bir anlayışa sahip olduğunu ve finansal piyasaların niteliği gereği istikrarsız olduğunu savunarak, bir yatırımcı olarak, bir balonun ortaya çıkmaya başladığını gördüğünde, fazla bir değerlenme olduğunu görse de, kendisinin de satın alma pozisyonuna geçtiğini ancak, balon patlamadan satışa geçmeyi umduğunu anlattı. Düzenleyicilerin gerekli mekanizmalara sahip olmadıkları için balonları kontrol edemediklerini söylediklerini kaydeden Soros, ''Geçmişte kullandığımız enstrümanları yeniden kullanıma sokmamız gerekiyor'' dedi. Piyasa aktörlerinin ve düzenleyicilerin riskleri anlamasının önemine dikkati çeken Soros, ''Örtülü bir garanti var ve bu büyük bir sorun oluşturuyor. Bankacılık sisteminin, finansal otoritelerin sistemin çöküşüne izin vermeyeceğine ilişkin örtülü bir garantisi var. Bununla nasıl başa çıkacaksınız? Sistemi daha çok kontrol etmeniz, başarısız olmayacağına emin olmanız gerekiyor. Önümüzdeki büyük zorluk budur. Bunun çözülebileceğine inanıyorum ama düzenleyicilerin, piyasanın nasıl işlediğini öğrenmeleri gerekiyor'' şeklinde konuştu.