Komşuda zafer Papandreu'nun...

Yunanistan'da bugün yapılan milletvekili seçimlerinde oy verme işlemi sona erdi. Sandık başı anket sonuçları ülkede iktidarın değiştiğine işaret ediyor. Buna göre Yorgo Papandreu liderliğindeki PASOK, tek başına iktidara geliyor.

Komşuda zafer Papandreu'nun...
Sandıkların kapanmasıyla birlikte 7 kamuoyu araştırma şirketinin yürüttüğü anket sonuçları açıklandı. Seçmenin nabzını tutmayı amaçlayan sandık başı anket sonuçları 5 televizyon kanalı tarafından duyuruldu. Buna göre Panhellenik Sosyalist Hareket (PASOK) tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde ediyor. PASOK, yüzde 41-44 arasında bir oranla zafer elde ediyor. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) yüzde 34,3-37,3'lük oranla ikinci, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 7,3-8,3'le üçüncü, Halkçı Ortodoks Cephe (LAOS) 5-6'lık oranla dördüncü ve Radikal Sol İttifak (SİRİZA) 3,9-4,9'luk oranla beşinci parti oluyor. Bu seçimlerin sürprizini ise Çevreci Yeşiller (İKOLOGİ) yapıyor. Yeşiller, yüzde 3'le meclise kıl payı girebiliyor.

Anket sonuçlarına göre PASOK 151-159, YDP 94-100, KKE 20-22, LAOS 14-16 ve SİRİZA 11-13 arasında milletvekili çıkarabiliyor. Yunanistan'da bir partinin meclise girebilmesi için yüzde 3'lük barajı geçmesi gerekiyor.

Bu arada ilk sonuçların açıklanmasıyla birlikte PASOK genel merkezine çok sayıda parti sempatizanının akın ettiği bildirildi. Televizyonlardan verilen canlı yayınlarda, PASOK seçmeni bayrak ve meşalelerle zaferi kutlamaya başladı.

Yunanistan'da kayıtlı yaklaşık 10 milyon seçmen, 300 üyeli parlamentonun yeni üyeleri için bugün oy kullanmıştı. Seçimlere 23 parti katıldı.