Karamanlis dönemi bitiyor mu

Yunanistan'da oy verme işlemi tamamlandı. Sandık başı yapılan ilk anketlere göre PASOK Partisi lideri Papandreu, Karamanlis'e karşı yüzde 42,5 oy oranı ile seçimi kazandı görülüyor.

Seçimin, ana muhalefetteki Pasok lideri Yorgo Papandreu ile Yeni Demokrasi Hareketi lideri Başbakan Kostas Karamanlis arasında geçtiği belirtildi.

İlk gelen sonuçlar Papandreu’nun lideri olduğu sosyalist partiyi, Karamanlis'in muhafazakar hareketinin önünde gösteriyor.

5 yıldır iktidarı döneminde baş aşağı giden ekonomi ve yüzde 9'u bulan işsizlik, Karamanlis'in işinin bu seçimde zor olduğunu göstermişti..

Daha iyi bir organizasyon, kötü bürokrasi, hükümetin daha zayıf sosyal sınıflarla daha fazla ilgilenmesi, işçi politikaları gibi konular sokakta seslendirilen talepler olarak göze çarpmıştı..

Papandreu ise 3 milyar Avro'luk bir ekonomik destek paketi çıkarmayı amaçlarken, ayını zamanda gereksiz kamu harcamalarını kısmayı, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele etmeyi, çok kazanandan çok vergi almayı vaat etti.

Seçimlerde Pasok ve Yeni Demokrasi Hareketi'nin oyların yüzde 80'ini alması bekleniyor.

TÜRK ADAYLAR

Seçimlere, parlamentoya 2 milletvekili göndermesi beklenen Batı Trakya Türk azınlığından 14 aday katıldı..

İki iddialı parti Rodop ve İskeçe’de 5 kişilik seçim listelerine ikişer Türk aday almış durumda.

Rodop’ta PASOK listesinde Ahmet Hacıosman ve Rıdvan Kocamümin, Yeni Demokrasi Partisi listesinde de İlhan Ahmet ve İdriz Ahmet bulunuyor.

İskeçe’de ise PASOK adına Çetin Mandacı ve Seval Osmanoğlu, YDP adına ise Aysel Zeybek ile Ahmet Bodur yarışacak.