DTP kongresinde istenmeyen görüntüler

DTP'nin 3. Olağanüstü kongresinde, Apo posterleri açılarak Kürtçe PKK ve Apo lehine sloganlar atıldı, pankartlar açıldı. Militanlar için saygı duruşunun yapıldığı kongrede AK Partili konuk vekil salonu terk etti.Saygı duruşunun yapıldığı kongrede İstiklal Marşı okunmadı.

Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılan kongrede 993 delege Genel Başkan, Parti Meclisi ve Disiplin Kurulu üyelerini seçmek için oy kullanacak.

CEZAEVİNDEN SEÇİLECEKLER DE VAR
Şuan cezaevinde bulunan terör örgütü üyesi veya örgüte yardım ve yataklık suçlarından tutuklu bulunan 14 kişi yeniden DTP yönetimine seçilmek için avukatları aracılığıyla aday oldu. Tutuklu adaylar arasında Genel Başkan yardımcılığı düzeyinde bulunan Kamuran Yüksek ve Selma Irmak ile çoğunluğu il yöneticisi olan partililer yer alıyor.

KÜRTÇE PANKARTLAR
Selim sırrı tarcan Spor Salonu, terör örgütünün de renkleri olarak kullanılan sarı, yeşil ve kırmızı renkli kumaşlarla süslendi. 1.500 kişilik salonda delegeler saha olarak kullanılan bölümde yer alırken; partililer tribünlerde yöresel kıyafetli kadın ve erkekler karışık olarak yer aldı. çok sayıda pankart asıldı. Bu pankartlar içinde Kürtçe olarak "Özgür Başkan,özgü kimlik, özgür vatan" yazılı olanların yanı sıra Türkçe olarak, "gün daha fazla birlik daha fazla mücadele günüdür", "Çözüm operasyonlarda değil dialog ve barışta", "33 kurşun katliamını unutmayacağız", "içi boş açılımlara son" ve "demokratik Türkiye için demokratik özerklik" yazılı olanlar dikkat çekti.

MİLİTANLAR İÇİN SAYGI DURUŞU
Divan Başkanlığına Osman Özçelik seçildi. Özçelik kongre katılımcılarına hem Kürtçe hem Türkçe konuşma yaptı. Ardından Özçelik, "demokrasi insan hakları mücadelesinde Kürt halkının özgürlük mücadelesinde şehit düşenler için" kongre katılımcılarını saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşu sırasında kürtçe sloganlar atıldı.

AK PARTİLİ VEKİL TERK ETTİ
Terör örgütü ve sözde elebaşı lehine sloganlar atılmasının ardından; AK Parti'li Şükrü Ayalan, "neden böyle bir saygı duruşunda bulunulduğuna anlam veremediğini" belirterek kongre salonunu terk etti. saygı duruşunun ardından istiklal marşı bekleniyordu ama okunmadı.

APO POSTERİ
Eş Başkanlar Ahmet Türk ve Emine Ayna ile milletvekillerinin salona gelişlerinde Kürtçe sloganlar atıldı, pankartlar açıldı. Terör örgütü ve elebaşı lehine sloganlar atılırken, yüzleri poşu ile kapalı 5 genç ellerinde Apo posteri ile sahneye çıktılar. posteri açan ve zafer işareti yapan gençler bir süre sahnede kaldı. daha sonra platformun çökme ihtimali uyarısı ile sahneden indiler. Sahneye asılan Türk Bayrağının yanına bir süre sonra terör örgütünü simgeleyen bez parçası asılmak istendi. Ancak uyarılar üzerine kaldırıldı.

ÖCALAN'A 'SAYIN'
Divan Başkanı Osman Özçelik, açış konuşmasını, kendi sözlerini tercüme ederek; Kürtçe ve Türkçe yaptı. Ahmet Türk de kürsüye geldiğinde salonu Kürtçe ve Türkçe selamladı. konuşması sırasında en çok alkışı da 'sayın Öcalan' diye başladığı anda aldı. Tüm salon ayağa kalkarak uzun bir süre 'sayın Öcalan' diye slogan attı.

İMRALI DEDİ ALKIŞ ALDI
Yoğun alkış alan ikinci sözü ise 'İmralı' oldu. Türk, "Çözüm için için kimsenin elinde sihirli bir değnek yok ama kilidi açacak anahtar ortadadır. Yeter ki, bu anahtar doğru kullanılsın. İmralının bu anahtarı barış için kullanacağından hiç şüphem yoktur" dedi. Türk'ün bu sözleri üzerine tüm salon yine ayağa kalkarak alkışladı ve "biji serok Apo" sloganları atıldı.

KARDEŞ ÖCALAN'A PROTOKOL
Kongreye İmralı tutuklusu Abdullah Öcalan'ın kadrdeşi Mehmet Öcalan da katıldı. Mehmet Öcalan Protokol sırasına oturtuldu.

İKİ İSİM KATILDI
Eski CHP'li iki önemli isim de artık DTP'de. Hakkari eski milletvekili Esat Cenan ve Devlet Bakanlığı da yapan Adnan Ekmen DTP'ye katıldı. Partinin bugün seçilecek yönetim listesine bu iki ismin de ekleneceği öğrenildi.

GÜVENLİK HAD SAFHADA
Salon dışında çevik kuvvet ekipleri başta olmak üzere çok sayıda polis konuşlandı. Salon etrafında adeta kuş uçurtulmadı. Önceki kongrelere göre sönük bir görüntüde olan DTP kongresinin yapıldığı salon içinde de çok sayıda sivil polis görev yaptı.

GAZETECİLERE SALDIRDILAR
Kongrenin başında PKK bayrağı açan bir grup Emine Ayna'nın konuşması sırasında da ellerinde Öcalan posteriyle salon içinde yürüyüş yapmak istedi. Bu sırada divan Başkanı Özçelik, "Burası gösteri yeri değil" diyerek göstericilerin dışarı çıkartılmasını istedi.

Ayna konuşmasını keserek, "Hassasiyetlerinizi dikkate alıyor, sizin duygu ve düşüncelerini ifade etmeye çalışıyoruz. Lütfen konuşmamı bitirmeme izin verin" dedi.

Yüzleri poşu ile kapalı göstericiler kürsüye çıkmak istedi. Görevliler engellemek isteyince karşılıklı arbede çıktı. Göstericilerden bir kısmı fotograflarını çekmek isteyen basın mensuplarına saldırdı. Partililer engelledi. Gerilim göstericilerin salon dışına çıkartılması ile yatıştırılabildi.

DİVAN BAŞKANI OSMAN ÇELİK SEÇİLDİ
Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'ndaki kongrede, Divan Başkanlığına DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik seçildi.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Kongrede tüzük değişikliği kabul edildi.