Yıkım başladı

Ayamama deresindeki kaçak yapıların yıkımına bugün başlanıyor.

İstanbul'da geçtiğimiz eylül ayında meydana gelen sel felaketinde yüzlerce ev ve iş yeri sular altında kalırken onlarca araba da sel felaketi yüzünden dere yatağına sürüklenmişti.
Sel felaketinin ardından çalışma başlan İstanbul Büyükşehir Belediyesi 108 imara aykırı yapıyı belirledi ve bugun belirlenen o yapılar için yıkın çalışmalarına başlandı.


Belediye ekipleri, Ayamama Deresi kenarındaki Holiday Inn Oteli tarafından yapılan istinat duvarının yıkımı için sabah erken saatlerde geldi.

Görevliler, otel yetkililerinin kaçak istinat duvarının kendileri tarafından yıkıldığını belirtmesi üzerine yan taraftaki Botel Bobin Tel Kablo Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ait işyerine geçti.

Firma yetkilileri, bir hafta içerisinde dere yatağındaki yapıların yıkılacağını bildirdi.

Daha sonra Yurt İçi Kargo'ya ait alana gelen belediye ekipleri, dere yatağındaki yapıları iş makineleriyle yıktı.

Belediye ekipleri, dere yatağında daha önce tespit edilen kaçak yapıların yıkımı ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mustafa Tahmaz, 108 yapının bu hafta yıkılacağını belirterek “Hazine arazisinde kaçak yapı kalmayacak. Daha sonra buralarla ilgili proje hazırlanarak, ıslah çalışmalarına başlanacak'' dedi.

İMARA AYKIRI YAPILARIN DAĞILIMI

Yapılaşmanın yüzde 61'inin TEM otoyolu ile E-5 karayolu arasında, yüzde 39'unun ise TEM otoyolunun kuzeyinde kaldığı, imara aykırı yapıların 44'ünün Küçükçekmece'de, 42'sinin Başakşehir'de, 13'ünün Bağcılar'da, 9'unun da Bahçelievler'de olduğu saptandı.

Yapıların 54'ünün kısmen işgalli, 25'inin tamamen işgalli, 15'inin tamamen yeşil alana işgalli, 3'ünün kısmen yeşil alana işgalli ve 11'inin duvar işgalleri olduğu ortaya çıktı.

AYAMAMA DERESİNİN GÜZERGAHI

Ayamama Deresi, Başakşehir ilçesinden itibaren sırasıyla Bağcılar, Küçükçekmece ve Bahçelievler'den geçerek Bakırköy sınırları içerisinden Marmara Denizi'ne bağlanıyor.

42 kilometre uzunluğunda olan ve 8 kolu bulunan derenin 8,5 kilometresi TEM otoyolu ile E-5 karayolu arasında kalıyor