Erdoğan'dan İran'a ortak para çağrısı

Başbakan Erdoğan, Suriye ile sınırların kaldırılmasından sonraki adımı Tahran'da açıkladı. Erdoğan, İran'la ortak paraya geçmek için yasaların izin verdiğini ve İran'ın bu konuda yeni bir yasal düzenleme yaptığını hatırlatarak ortak paraya geçme önerisinde bulundu. Lira İpek Yolu'nu takip ederek Çin'e kadar uzanacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan İran ile Türkiye'nin karşılıklı işbirliği ve yatırım imkanlarının geliştirilemsi gerektiğini belirterek, 2008 yılında 10 milyar Dolar'a çıkan ticaret hacminin 2010 yılında 30 milyar Dolar'a çıkması gerektiğini belirtti. Tahran'da Türk-İran Ekonomik Formu'unda işadamlarına seslenen Erdoğan, Başbakan İran'la ortak paraya geçmek için yasaların izin verdiğini ve İran'ın bu konuda yeni bir yasal düzenleme yaptığını hatırlatarak ortak paraya geçme önerisinde bulundu. Erdoğan, 'Zor bir coğrafyada bulunuyoruz, bunun farkındayım, ama siyasi liderlere düşen zoru kolay kılmaktır. Zorun karşısında pes etmek, mağlup olmak siyasetçiye yakışmaz, yaraşmaz' dedi. Erdoğan, 'Ekonomi risktir, siyaset risktir, ama şunu bilelim ki hayat risktir. Öyleyse Orta Doğu gibi Kafkasya gibi sorun alanlarının yanı başında yer aldığımızı unutmayalım. Bu sorun ve çatışma alanlarına rağmen Türkiye ve İran olarak bölgede bir barış ve istikrar unsuru olarak varlıklarımızı sürdürüyoruz' diye konuştu.

BARIŞI SAĞLAMAK ELİMİZDE

“Zor bir coğrafyada bulunuyoruz, bunun farkındayım. Ama siyasi liderlere düşen zoru kolay kılmaktır”diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: 'Zorun karşısında pes etmek, mağlup olmak siyasetçiye yakışmaz, yaraşmaz. Ekonomi risktir, siyaset risktir, ama şunu bilelim ki hayat risktir. Öyleyse Orta Doğu gibi Kafkasya gibi sorun alanlarının yanı başında yer aldığımızı unutmayalım. Açıkçası tüm bir bölgenin de ülkelerimiz gibi refaha, huzura, istikrar ve güven zeminine kavuşması için birlikte yapabileceğimiz girişimler olduğuna inanıyorum. Filistin'den alınız, Lübnan, Ürdün, Suriye, Irak, İran, Türkiye, Afganistan ve Pakistan bu bölgenin hiç bir yerini bizler ihmal edemeyiz. Orta Doğu'daki sorunların çözümüne hepimiz katkı vermek durumundayız. İran da bunu istiyor, Suriye de bunu istiyor, biz de bunu istiyoruz. Terör meselesinden Türkiye olduğu kadar İran da Suriye de Afganistan da etkileniyor, Pakistan da etkileniyor. Bölgenin bu huzuru mutluluğu için çare biziz, başkaları değil, el ele vereceğiz, dayanışma içinde olacağız, bir olacağız, beraber olacağız, diri, iri olacağız.

TAHRAN'IN NÜKLEERİ BARIŞCIL

Erdoğan, 'görüşmelerde nükleer enerji konusu gündeme geldi mi?' sorunu 'Konu gündeme geldi, görüştük. Cenevre görüşmesinde İran ortaya samimi bir tablo ortaya koydu. Burada 'ortak bir konsensüs oluşturalım, çalışalım, bu konsensüs çerçevesinde de süreci işletelim' yaklaşımı sözkonusu oldu” diye cevaplandırdı.

Başbakan Erdoğan, iran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ile biraraya geldi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen Erdoğan Ahmedinecad görüşmesi basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından gazetecilere bilgi veren Erdoğan, nükleer enerji, terör ve iki ülke ticaret işbirliği konularının zirvenin ana gündemini oluşturduğunu kaydetti. Görüşmede İran'ın nükleer enerji arayışının barışçıl amaçlar taşıdığının altını çizen Erdoğan, İran'ın dünya ile daha uyumlu bir diyalog geliştireceğini kaydetti.

BAYRAK HASSASİYETİ

Başbakan Erdoğan'ın Tahran'a gelmesine saatler kala ziyaret ile ilgili tüm ayrıntılar gözden geçirildi. Tören kıtası son hazırlıklarını yaparken, alandaki Türk ve İran bayrakları titizlikle gözden geçirildi. Ziyaret sırasında Başbakan Erdoğan'ın koruma ekibinde yer alan bayan güvenlik elemanı dikkat çekti. Erdoğan için alınn güvenlik önlemleri sonucu Tahran'da adeta izinsiz kuş uçmadı.

TÜRKİYE İRAN'IN DOĞALGAZINI ALDI

Türkiye, İran ile Güney Fars sahasından doğalgaz çıkaracak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün İran ile doğalgaz anlaşması imzalanacağını açıkladı. İran'da Anayasaya göre malın devrinin söz konusu olmadığını belirten Yıldız, bu ülkenin modeline göre bir çerçeve anlaşması geliştirdiklerini söyledi. Yıldız, “Güney Pars havzasında TPAO ile arama çalışması yapılacak. Daha önce imzalanan 21, 22'nci ve 23'üncü fazlara göre daha verimli sahalar olduğuna kanaat getirdiğimiz ve karşılıklı konuştuğumuz bir yer üzerinde çalışma yapılacak. Çalışmalara kasım ayının ilk  ya da ikinci haftasında başlamış olacağız. Buraya bir heyetle geleceğiz, bu heyet teknik çalışmalara devam edecek. Buradaki model yap-devret modeli normalde. Bu anlaşma ile buradan çıkacak doğalgazın ve yan ürünlerinin pazarlanması söz konusu olacak” dedi. Türkiye'ye pazarlama ve ticaret hakkının doğacağını ifade eden Yıldız, “Doğalgazın en az yarısı Türkiye'de ya da Türkiye üzerinden pazarlanacak. Yaklaşık 35 milyar metreküp gaz çıkarılması öngörülüyor. Al ya da öde modelinden biraz daha farklı olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.