Ahmedinejad'tan Erdoğan'a övgü

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmed-İ Nejad, Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e karşı göstermiş olduğu tutumdam dolayı memmun olduklarını ifade etti.

Ahmedinejad'tan Erdoğan'a övgü
Caiz olmayan bir rejim nükleer silaha sahip olurken, kimse diğer devletleri barışçıl nükleer program sürdürmekten mahrum bırakamaz.

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı İsrail’e karşı “net duruşundan” ötürü takdir etti. Tahran’da yapılan görüşmede Ahmedinejad, Erdoğan’a, “Siyonist rejime karşı net duruşunuz şüphesiz herkesi sevindirirken, dünyada, özellikle de İslam dünyasında olumlu bir etki yarattı” dedi. Türkiye ve İran arasındaki işbirliğinin bölgeye ve İslam dünyasına da fayda sağlayacağını vurgulayan Ahmedinejad, Tahran’ın nükleer programına da değindi ve İsrail’i kastederek şöyle dedi: “Caiz olmayan bir rejim nükleer silaha sahip olurken, kimse diğer devletleri barışçıl nükleer program sürdürmekten mahrum bırakamaz.” İsrail’in, her ne kadar deklare edilmese de, nükleer silaha sahip olan tek Ortadoğu ülkesi olduğu biliniyor. Başbakan Erdoğan ise İstiklal Oteli’nde görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi:

İRAN SAMİMİ

“İran’la, Türkiye arasındaki ilişkileri gerek siyasi, gerek ekonomik ve enerji alanlarını kapsayacak şekilde değerlendirme fırsatımız oldu. Teröre karşı alınacak ortak önlemleri ulusal bölgesel ve tabii küresel anlamda da değerlendirme fırsatımız oldu. Nükleer enerji konusu gündeme geldi, görüştük. Ve bu konuda biliyorsunuz ilk Cenevre görüşmesinde İran ortaya samimi bir tablo koydu. Burada ‘ortak bir konsensüs oluşturalım, çalışalım, bu konsensüs çerçevesinde de süreci işletelim’ yaklaşımı söz konusu. Hatta bunun zenginleştirilmesini gerek Rusya ile gerek ABD ile bir paylaşım içerisinde bir ortak çalışma yapılırsa, yapabilecekleri istikametinde de kendileri zaten bu olumlu yaklaşımı da gösterdiler. Dolayısıyla bu noktada kendilerinin bu olumlu yaklaşımına, bir olumlu yaklaşımın gelmesi süreci çok daha olumlu istikamette geliştirecektir. Bu bir nükleer enerji çalışmasıdır, barış amaçlı, insani amaçlı bir çalışmadır.”

RAHİMİ: ERDOĞAN İSLAMİ MARKA

Türk-İran İş Forumu’nda iş adamlarına da hitap eden Erdoğan, Türkiye ile İran’ın ekonomik başarısının tüm bölgenin refahına ve huzuruna katkı yapacağını söyledi. İki ülke arasındaki ihracatı 6 yılda 6 kat arttırdıklarını belirten Erdoğan, “2011 sonu itibariyle 20 milyar doları hedeflemiştik. Biz varsa taşlar, engeller kaldıracağız. İş adamlarımız da bu açılan yollardan koşacaklar” dedi.

İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ise, Erdoğan’a övgüler dizerek, “Kendisiyle gurur duyuyorum. Kendisi yaşamış olduğu temiz hayatla biliniyor. İslami bir arma ve marka oluşu gurur ve iftihar duygusu yaşamamıza vesile oluyor” diye konuştu