Tarihi Vali Konağı kamusallaştırılacak mı?

Ordu'da, cumhuriyetin kurulduğu yıllarda vali konağı olarak kullanılan 18. yüzyıldan kalma konağın kamulaştırılması yeniden gündeme geldi.

Tarihi Vali Konağı kamusallaştırılacak mı?
Ordu'nun il olarak tescillendiği 1921 yılından itibaren ilk Cumhuriyet Valisi Fazıl Özelçi tarafından konak olarak kullanılan ve bugün özel mülk olarak kullanılarak tarihi dokusundan uzaklaşan vali konağı için Ordu Valisi Orhan Düzgün harekete geçti. Bu konuda Vali Düzgün'ün talimatıyla Kültür ve Turizm İl Müdürü Erkan Gülderen, özel mülk sahibi ile görüşmelere başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarından da faydalanılarak kamulaştırılarak restore edilmesi düşünülen tarihi bina ile ilgili görüşmeler sürüyor.
Tarihi konağın kamulaştırıldıktan sonra restore edilerek Ordu'nun kültür değerleri arasında yer almasını istediklerini ifade eden Ordu Valisi Orhan Düzgün, "Biz, Ordu'daki tüm kültür varlıklarını değerlendirmek ve ayağa kaldırmak istiyoruz. Vali Konağı da bunların içerisinde yer alıyor. Ancak şuan özel bir mülke ait. Kültür ve Turizm Müdürümüz geçtiğimiz hafta görüşmelerini sürdürdü. Burayı mülk sahibinin rızası ile devlet olarak kamulaştırmak istiyoruz" dedi.
Tarihi binanın yapısına uygun olmayan bazı eklentilerin yapıldığını bunların restorasyon sırasında gözden geçirileceğini ifade eden Vali Düzgün, "Kültür Bakanlığımızın kaynaklarından da faydalanmak suretiyle buranın restore ederek kültür alanında hizmete sunmak istiyoruz. Arkadaşlarımız incelemeler yapacaklar. Binanın dokusuna uygun olmayacak bazı eklentiler yapılmış. Konuyla ilgili girişimlerimizi yürüteceğiz. Tabi ki burada amacımız üzüm yemek. Binamızı kültür ve sanat hayatına kazandırmak. Sadece eski Vali Konağı değil. Maddi imkanlarımız ölçüsüne birçok tarihi ve kültürel zenginliklerimizi ayağa kaldırmak istiyoruz. Ünye Kalesi ve Menekşe Sokak'ta çalışmalarımız var. Bunların plan ve projelerimiz içerisinde yer alıyor" diye konuştu.