Kuru incir ve kuru üzümde ihracat fiyatları geriledi

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Menaşe Gabay, 2009 yılı ihracat miktarlarında artış yaşandığını fakat kuru incir ve kuru üzümde ihracat fiyatlarının gerilediğini bildirdi.

Kuru incir ve kuru üzümde ihracat fiyatları geriledi
2009 yılının, geçtiğimiz yıldan beri devam eden global ekonomik kriz nedeniyle zor bir yıl olduğunu kaydeden Menaşe Gabay, ayrıca önümüzdeki yıl seçimlerde tekrar aday olmayacağını belirtti.
Genel olarak ihraç ürün fiyatlarında yüzde 15-25 arasında değişen düşüşlerin görüldüğünü söyleyen Gabay, “Kuru üzümde geçtiğimiz 2008 ürün yılı başında 310 bin ton gibi rekor bir düzeyde açıklanmış olan rekoltenin, 2009 ürün yılı başı olan Eylül 2009’da, geçen 1 yıllık süre içinde ilgili borsalarca kayda alınan alım-satımlara ait verilerden üretim miktarının 348 bin ton olduğu gördük. 2008-2009 sezonu başlarında 1.800 dolar/ton civarlarında olan fiyatlar, Ekim ayında dövizde yaşanan gelişmeler, rakip ülkelerde üretim azalmasına rağmen iç piyasada görülen mal arzı artışı sonucunda, ihracat fiyatlarımız Mart 2009’a kadar geriledi. Bu fiyat bir ara 1.250 dolara kadar indi. Daha sonra üreticilerimizin piyasaya mal arzını kısmaları ile birlikte piyasa dengeye oturdu ve 1.450-1.500 dolar civarındaki fiyatlarla sezonu 282.065 ton gibi rekor bir ihracat miktarı ve yaklaşık 430 milyon dolarlık ihracat geliri ile kapattık” dedi.
İNCİRİN KALİTESİ ÇOK İYİ
Kuru incirde ise sezon başında yaklaşık 56 bin 600 tonluk bir rekolte tahmin edildiğini dile getiren Gabay, şunları söyledi: “Bu rakam kuraklığın, aşırı sıcaklığın ve geçtiğimiz yıl için ilek sorununun söz konusu olduğu son 2 ihracat yılına göre yaklaşık yüzde 25’lik bir üretim artışı anlamına geliyor. Ancak, Eylül ayının 8-12’si arasında Aydın yöresinde görülen yağışlar ürünün bir kısmına zarar verdi. Buna rağmen bütün, kesilmiş, ezme, hurda gibi tüm türler dahil olmak üzere bu sezon 50 bin ton civarında ürünü ihraç edebileceğimizi tahmin ediyorum. Bu yıl geçtiğimiz yıldaki gibi aflatoksin sorununun çok fazla gündemde olmayacağını tahmin ediyoruz. Çünkü ürün kalitesi çok iyi. Alıcı ülkelerde ve özellikle AB’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ihraç fiyatlarımızda yüzde 15-20 civarında bir gerileme var. Ancak buna rağmen kuru incir, kuru meyveler arasında fiyatı en yüksek olan ürünlerden birisi”
AFLATOKSİN SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Sektörlerinin en büyük sorunu olan aflatoksin sorununu bu yıl çözdüklerini belirten Gabay, “Özellikle aflatoksin ve diğer nedenlerle geri gelen ürünlerin yurda girişinde yaşanan soruna Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızın ve Gümrük teşkilatımızın yardımıyla çözüm bulduk. İhraç edildikten sonra aflatoksin ve diğer nedenlerden dolayı geri gelen kuru inciri imha ediliyordu. Şimdi ise İzmir Gümrük depolarında bir işletme kurduk. Bu işletmede yurtdışından geri gelen incirler tekrar kontrolden geçirilip analiz yapılıyor. Ve içerisindeki kötü incirler burada ayıklanıyor. İyileri ise tekrar ihraç oluyor. Gümrükte kurulan bu işletme sayesinde artık ürünlerimiz imha edilmiyor” diye konuştu.
İNCİRİN VARLIĞINI SÜRDÜRMEK İÇİN GÖLET YAPTIRIYORUZ
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık dolayısıyla incir rekoltesinin 55 bin tonlardan 35 bin tona düştüğünü ifade eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Menaşe Gabay, şöyle konuştu: “Aydın’da incirin selameti için bir çok adım attık. Öncelikle geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı bir çok incir ağacı kurudu ve rekolte 55 bin tonlardan 35 bin tonlara düşmüştü. Bu tehlike nedeniyle birlik olarak Aydın’ın önemli incir havzalarında 4 yerde gölet yaptırıyoruz. Özel idare tarafından yaptırılan göletlerin her biri 100 bin TL tutarında. Göletler Sultanhisar Malgaç Köyünde, Aydın Merkez Eğrikavak Köyünde, Nazilli Hasköyde ve Germencik’te bulunuyor. Diğer yandan 2008 yılında seçildiğim birlik başkanlığım döneminde, bütün incir tüccarlarına eğitim seminerine aldık. İncirde aflotoksin sorununu çözmek için binlerce kerevit dağıttık. İncir işleyen bütün tüccarlara gıda sicil belgesi olması zorunluluğu getirdik. Yurt dışından geri gelen mal sorununu aştık”
BİR DAHA ADAY OLMAYACAĞIM
2010 YILI Nisan ayında yapılacak olan Birlik Başkanlığı seçimlerinde tekrar aday olmayacağını da ifade eden Gabay, “Yaşım 68 olduğu için bir hayli yoruldum ve yaşlandım. 50 yaşında olsaydım bir dönem daha başkanlık yapmak isterdim. Ben inanıyorum ki, yönetimimizdeki arkadaşlarımız ile çok iyi işler başardık. Yönetimdeki bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.