Kaddafi'nin misillemesi ağır oldu

Kanada'nın St. Jonh's kentinde 1 gün konaklaması krize dönüşen ve bu yüzden Kanada'ya gelmekten vazgeçen Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin misillemesi ağır oldu.

Libya Lideri, diplomatik pasaportlular hariç tüm Kanada vatandaşlarına vize şartı getirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANI CANNON DA ÇÖZEMEDİ

Kanada basınında yeni patlak veren krizin yaklaşık 10 gün kadar önce başlandığı öğrenildi. Libya;nın tüm yurt dışı temsilciliklerinde, Kanada vatandaşlarına vize verilmemeye başlanması üzerine sorunu çözmek için Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon;un geçen hafta Libya;ya giderek Trablus;taki mevkidaşı Abdurrahman Şalgam ve diğer yetkililerle görüştüğü, ancak Bakan Cannon;ın girişimlerinin de Kaddafi;yi kararından vazgeçirmeye yetmediği belirtildi. Cannon;un sözcüsü Natalie Sarafian, “Bakan Cannon, sorunun çözümü için yoğun çaba harcıyor" dedi.

Libya Lideri;nin misillemesinden, aralarında Kanadalı müşterileri bulunan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika;ya tur düzenleyen turizm şirketleri ile Libya;da iş yapan Kanadalı firmaların çalışanları olumsuz etkilendir. Libya krizi, hazırlanmasına karar verilen raporun ardından Federal Parlamentoda da ele alınacak.

İlk kez BM Genel Kurulu'na katılan Kaddafi'nin, Venezuela;da yapılacak olan Afrika-Güney Amerika Zirvesi;ne gitmeden, uçağına yakıt ikmali için St. John's'da bir günlük mola vereceği açıklanmıştı. Başta Başbakan Stephen Harper olmak üzere, New Foundland-Labrador eyaleti Başbakanı Danny Williams ve St. John's Belediye Başkanı Dennis O'Keefe, Kaddafi'nin gelişine tepki göstermiş ve kendisini karşılamaya gitmeyeceklerini açıklamışlardı. Kanada makamları, Kaddafi'ye, aralarında Kanadalıların da bulunduğu yüzlerce insanın ölümünden sorumlu Lockerbie saldırganını kahraman gibi karşılanması nedeniyle tepkili davranmıştı. Kaddafi de, tepkilerin dozunun artması üzerine Kanada;ya gelmekten vazgeçtiğini açıklamıştı.