İsrail'e bir şok daha

İsrail'e BM'den sonra şimdi de Uluslararası Af Örgütü'nden ağır darbe.

"İsrail Filistin'in suyunu kesiyor. Filistinlilerin günlük su tüketimi kişi başına ortalama 70 litre. İsrailliler ise günde 300 litre su tüketiyor.

Bazı Filistinlilerinse sadece insani kriz durumlarında tavsiye edilen miktar olan günde 20 litre su alabiliyor.

İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af örgütü İsrail'i Filistinliler'in temiz ve güvenli su kaynaklarına asgari düzeyde ulaşmasına engel olmakla suçladı. Örgüt, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail'in su kısıtlamalarıyla Filistinlilere karşı ayrımcılık yaptığını kaydetti.

Gazze'de ise İsrail'in ablukasının su ve kanalizasyon sistemini kriz noktasına getirdiği vurgulandı. Rapordaki bilgilerde maddi hatalar olduğunu savunan İsrailse, Filistinlilerin 1990'lı yıllarda imzalanan Oslo barış anlaşmasında öngörülenden daha fazla su aldığını iddia etti ve Filistinlileri su kaynaklarını kötü yönetmekle suçladı. Af Örgütü, 112 sayfalık raporda Filistinliler'in günlük su tüketiminin kişi başına ortalama 70 litre olduğu belirtildi. İsrailliler'in ise günde 300 litre su tükettiği kaydedildi. Raporda, bazı Filistinlilerinse sadece insani kriz durumlarında tavsiye edilen miktar olan günde 20 litre su aldığı belirtildi. Raporda İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinlilerin kuyu kazmasını engellediği, su depolarını tahrip ettiği ve su tankerlerine el koyduğu kaydedildi. Raporda bu sırada yahudi yerleşimcilerinse yüzme havuzları ve yeşil bahçelerin keyfini çıkardığı iddia edildi. Gazze'deyse İsrail'in kötü durumdaki su sistemi için gereken inşaat malzemelerinin girişine izin vermediği vurgulandı.

Çalışmada, Filistin toprakları ve İsrail'in başlıca yeraltı su kaynağı olan Akfer dağındaki suyun yüzde 80'inden fazlasını İsrail'in kullandığı bildirildi. Uluslararası Af Örgütü'nden Donatella Rovera 'Su temel bir ihtiyaç ve haktır. Ama çoğu Filistinli için yaşamlarını sürdürmeye yetecek derecede, düşük kaliteli su almak bile güçlükle para yetiştirebildikleri bir lüks haline geldi.' dedi. Rovera İsrail'in 'ayrımcı politikalarını terk etmesi ve Filistinlilerin suya ulaşımı önündeki tüm engelleri derhal kaldırması gerektiğini' söyledi. İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev ise, raporda maddi hatalar bulunduğunu söyledi ve Filistinlileri su kaynaklarını kötü yenetmekle suçladı. Regev, İsrail'in Filistinlilerin kuyu kazmasını engellediği suçlamasını da reddetti. Sözcü, ülkesinin şu ana dek 82 kuyu projesini onayladığını, ancak Filistinlilerin sadece 26'sını hayata geçirdiğini iddia etti.