Belediyelere AB eğitimi verilecek

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe arasında, mahalli idarelere AB fonlarından yararlanma konusunda eğitim verilmesi için protokol imzalandı.

Belediyelere AB eğitimi verilecek
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin başkanlığını yaptığı Marmara Belediyeler Birliği’nin 2. olağan meclis toplantısı Bursa’da gerçekleştirildi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağışın’ın da katıldığı Almira Otel’de yapılan meclis toplantısının en önemli gündemi ise Marmara Belediyeler Birliği ile AB Genel Sekreterliği arasında imzalanan ve yerel yönetimlerin AB ile ilgili eğitilmesini hedef alan protokol oldu. Bakan Bağış ile Başkan Recep Altepe arasında imzalanan protokol ile yerel yönetimlerin AB fonlarından nasıl daha fazla faydalanabileceği konusunda bilgilendirilmesi ve belediyelerin AB standartlarına uyumuyla ilgili eğitimler verilmesi hedefleniyor.
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Gelecek kentlerin olacaktır” diyerek, gelişmiş ülkelerde kalite anlayışının aşılıp yerinden yönetime önem verildiğini hatırlattı. Günümüzde nüfusun çoğunluğunun belediye yönetimleri altındaki bölgelerde toplandığının altını çizen Başkan Altepe, “Bizim de gayemiz yerel yönetimlerin uzman ve yetişmiş kadrolardan oluşmasını sağlamaktır. Bir şehrin değerleri ancak o şehrin içinden çıkan insanlar tarafından bilinebilir. Mahalli idareciler, halkın içinden çıkan, halkıyla yüz yüze olan idarecilerdir. Yerel yönetim, kıt kaynakların şeffaf bir şekilde kullanılması gereken yönetim şeklidir. Biz de katılımcılığı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu yüzden eski belediye başkanlarımıza meclisimizde kürsü açtık. Kentin turizmi, Uludağ’ı, sahili, kent içi ulaşımı, anıtsal yapılarıyla ilgili kararlar meclis bünyemizde tartışılıyor. Ayrıca meclisimizde sadece bugünü değil, yarının da konuşulduğu toplantılar yapıyoruz” dedi.
“15 BİN BELEDİYE PERSONELİNE EĞİTİM VERİLDİ”
Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) faaliyetleri hakkında da bilgi veren Başkan Altepe, son bir yılda belediyecilik anlamında önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti. Bu kapsamda 15 bin belediye çalışanının hizmeti içi eğitimlere tabi tutulduğunu belirten Altepe, “Bilgiyi paylaşmak önemli. Bu konuda her zaman birbirimize destek olmalıyız. Hedefimiz diğer belediye birlikleriyle işbirliği yapmak, Bursa, Kocaeli ve Trakya’da da alt birimleri oluşturarak, bu eğitimleri sürdürmek istiyoruz” dedi.
Marmara Belediyeler Birliği’nin dış ilişkilerde de aktif olarak çalıştığına işaret eden Başkan Altepe, Kıbrıs, Filistin, Ürdün ve Lübnan’dan belediye başkanları başta teknik konular olmak üzere her konuda birlikte çalışmaya devam edeceğimizi gösteren iş birliği protokolüne imza attıklarını kaydetti.
“AB İLE İLİŞKİLERİN ÜÇ BOYUTU VAR”
Marmara Belediyeler Birliği’nin meclis toplantısında AB ilişkileri hakkında bilgi veren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB ile ilişkilerin üç boyutu olduğunu belirterek, bunlardan ilkinin azım ve kararlılıkla yürütülen reformlar olduğunu vurguladı. Bakan Bağış, ilişkilerdeki ikinci boyutun siyasi engellere ve dirençlere rağmen kararlılıkla yürütülen müzakereler, üçüncüsünün ise iletişim olduğunu söyledi. AB’nin hayatın her alanında, sağlıktan işçi haklarından, kadın haklarına, çevre faslında hava kirliliğinden suyun temizliğine kadar her alanda standartları olan bir yapı olduğunu ifade eden Bakan Bağış, “Bugün herkesin bir şeylerle ilgili endişeleri var. Bazılarının şeriatla ilgili endişeleri var. Bazılarının darbe ile ilgili endişeleri var. Ama AB müktesebatında her şeyin standardı var. Bugün AB’nin kendisi de insanı yücelten bireyin hak ve hukukunu koruyan bir değerler birliğidir. Aslında AB’ye giderken bir yandan özümüze dönüyoruz. Çünkü Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve devamında da esas olan “İnsanı yücelt ki devlet yücelsin felsefesidir” diye konuştu.
“ODAK NOKTA BİRLİKTE OLMAK”
Marmara Belediyeler Birliği’nin kurulmasındaki odak noktanın da birlik ve beraberlik olgu olduğunu belirten Bakan Bağış, “AB’nin en büyük projesi barıştır. Bu hedefe ulaşmak için genel yönetim kadar yerel yönetimin de üzerine düşen görevler vardır. Türküyle kürdüyle, lazıyla çerkeziyle, alevisi sünnisiyle hep birlikte bu hedef doğrultusunda çalışmalıyız. AB’nin 27 ülkesinin başvuru süresi ile üyelik süreci arasında geçen mesafeye bakıldığında hepsinde demokratikleşme, insan haklarına değerin arttığını görüyoruz. Dün kendi aramızda dahi konuşamadığımız meseleleri bugün ülkemizde açık açık tartışabiliyoruz” dedi.
“TÜRKİYE KENDİNE GÜVENİYOR”
Bugün Türkiye’nin dünyanın 15. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi haline geldiğinin altını çizen Bakan Bağış, “Ülkemiz bugün 151 ülkenin desteği ile BM Güvenlik Konseyi’ndeki yerini aldı. Çünkü biz artık kendimize güveniyoruz. Gücümüzün farkındayız. Biz bunun farkına vardıkça dostlarımız, müttefiklerimiz ve AB’nin diğer üyeleri de Türkiye’nin gücünün farkına varacaklar. Bundan sonra da el ele verip bu süreci hızlandıralım. Türkiye’de çetelerin dolaşmasını isteyenler tabi ki bu süreci engellemeye çalışacaklardır. Ama bizim azim ve kararlılığımız müzakere tarihini almak için bile 45 yıl beklememiz vazgeçmeyeceğimizin göstergesidir. Hangi engellemelerle karşılaşırsak karşılaşalım. Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda birlikte hareket ettiğimiz sürece kararlılığımızı göstermiş oluruz” şeklinde konuştu.
Geçmişteki AB gelişme raporlarında işkencelerden, aydınların hapsedilmesinden söz edildiğini hatırlatan Bakan Bağış, çok değil daha 10 yıl önce belediye başkanının şiir okuduğu için hapse girdiği Türkiye’de bugün ise o belediye başkanının başbakan olduğunu, başkanlık yaptığı İstanbul’un dünya kültür ise başkenti ilan edildiğini, yani Türkiye’de çok şey değiştiğini söyledi.
Bu yıl yerel yönetimlerine yönelik olarak önemli altyapı projelerinin hazırlandığını vurgulayan Bakan Bağış, Çevre Bakanlığı’nın 17 değişik projeye fon ayırdığını, ayrıca sivil toplum diyalogu çerçevesinde kültür, sanat, tarım ve balıkçılık konularında 4 ayrı projenin ortaya konulacağını ifade etti. Bakan Bağış, imzalanan protokol sayesinde AB Genel Sekreterliği’ndeki görevlilerin, yerel yöneticilere AB fonlarından nasıl daha iyi faydalanılabileceğini ve şehirler AB’nin standartlarına nasıl uyum sağlayacağı konusunda bilgiler vereceğini kaydetti.
Artık dünyada ülkeleri değil şehirler rekabet ettiğine dikkati çeken Bakan Bağış, “Bu rekabette yerel yönetimlere güç vermek bizim görevimiz. Bu rekabette el ele vererek Avrupa’da şehirlerimizi ve insanlarımızı daha iyi temsil edeceğiz. Unutmayalım ki birlikten kuvvet doğar” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Marmara Belediyeler Birliği ile AB Genel Sekreterliği’nin ortak çalışmasına imkan sağlayacak protokol Bakan Bağış ile Başkan Recep Altepe arasında imzalandı. Törenin ardından Başkan Recep Altepe, Marmara Belediyeler Birliği’nin 2. Olağan Meclis Toplantısı’nın diğer gündem maddelerini görüşmeye açtı. Birliğinin logosunun yenilendiği meclis toplantısında ayrıca “Örnek Belediyecilik Projeler Yarışması” çerçevesinde 28 belediyeye farklı dallarda ödüller verildi.