Trabzonlu emlakçılar dertli

Trabzon Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan, yetkisiz kişilerce yapılan emlakçılığın sektöre ve vatandaşlara zarar verdiğini söyledi.

Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Tapu-Kadastro Bölge Müdürü Mülayim Çavuş’u ziyaret ederek sorunları hakkında bilgi verdiklerini belirten Taflan, vatandaşın bir kısmının tapu dairelerindeki işlemlerini yaptırabilmeleri için ayakçılar ile anlaşmayı tercih etmesinden dolayı bazı olumsuzluklar yaşandığı kaydetti. Belediye başkanından mükellef olmayan kişilerin vatandaşları yanlış yönlendirmeleri ve mağdur olmaları nedeniyle belediye birimlerinde işlem yapmalarına engel olunması ve emlak ofislerinin haricindeki meslek guruplarının camlarındaki satılık ilanlarına müdahale edilmesi talebinde bulunduklarını kaydeden Taflan “Tapu-Sicil Müdürlükleri’nde işlem yaptıracak olan vatandaşların kesinlikle iş takip sözleşmelerine itibar etmeleri ve emlakçı esnafının belgelerden kaynaklanacak idari, mali ve cezai sorumlulukları kabul etmelerini istemelidirler. Ayrıca Tapu-Sicil Müdürlüğü’nde işlem yaptıracak olan tapu sahibi harici olan kişilerden yetki belgesi istenmesi gerekmektedir. Bu durumun zaman zaman sıkıntılara yol açmasından ve ayakçıların vatandaşları zor durumda bırakmalarından ötürü hatta hiçbir meslek kuruluşuna kayıt olmadığı halde emlakçı adı altında kişilerin yetkisiz ve sorumsuzca kayıt dışı işlem yapmaları, kayıt dışı çalışan kişilerden vatandaşların zarar gördüğü aşikardır. Uygulamadaki sıkıntıların çözülebilmesi ve vatandaşların mağdur olmamaları için kesinlikle mükellef ve konulara vakıf olmayan kişilerden uzak durmalarını öneriyoruz. Bu konuda ilgili belediyelerin ve vergi dairesi denetleme biriminin bu tür kişilere fırsat vermemeleri temennimizdir” dedi.
Bakkal, kasap, manav ve benzeri meslek gruplarında yürütülen emlakçılığa belediyenin denetim yapacağı, ayrıca Tapu-Sicil Müdürlüğü’nde yetki belgesi olmayan kişilere önlem alınacağına dikkat çeken Taflan “Emlakçı esnafı vergisini, kirasını, su, elektrik, ilan, eleman giderleri vb. öderken diğer tarafta ise hiçbir vergi ödemeden günümüzde emlakçılık mesleği yetkisiz kişilerce icra edilmektedir. Emlakçılık çok cazip bir meslek olarak görülüyor. Aklınıza gelebilecek her meslekten bir kişi bu sektörden kendine yer edinmeye çalışıyor. Emlakçılığa bu kadar ilginin olması tabii ki sevindiricidir. Fakat dışarıdan görüldüğü gibi olmadığı için uzmanlık, bilgi ve deneyim isteyen bir iştir. Bunun için emlakçılık yapabilecek olan kişilerin bakkalın camında değil, donanımlı, bilgili ekipmanların olduğu ortamda yapmaları temennimizdir. Emlak Müşavirliği Kanunu yasa tasarısının bir an önce meclisten geçmesini arzu ediyoruz. Çünkü yaşanan bu başı boşluğun önüne geçilebilmesi için yasal çerçeveye bağlanması gerekiyor” diye konuştu.