Babasından kalan 800 bin altını geri istedi

Heylan-ı Kebir Aşireti'nin lideri Elazığlı iş adamı Sait Ali Bayrak, 12 Eylül döneminde babasının İsviçre'ye götürdüğü 800 bin altını Türkiye'ye getirmek için 2005 yılında İsviçre hükümetine karşı başlattığı hukuk mücadelesini sürdüğünü söyledi.

2002 yılında Vatikan'da Papa II. Jean Paul'ün elinden Barış Ödülü alan Heylan-ı Kebir Aşireti'nin lideri Sait Ali Bayrak, İsviçre'deki bankalarda bulunan babasından kalma yaklaşık 800 bin altını alabilmek için hukuk mücadelesini sürdürüyor. 2005 yılının Ağustos ayında bankaya resmi müracaatta bulunduklarını belirten Bayrak, İsviçre'deki avukatların konuyla ilgilendiğini söyledi.

Bayrak, "Mahkememiz devam ediyor. Konu 2005'den bu yana devam ediyor. Bu kayıtsız bir para olduğu için bunu alamıyorduk. Daha sonra yurt dışındaki varlıkların dönüşü için bir yasa çıktı. Bu yasa sonrası biz BDDK Başkanlığı'na resmi müracaatta bulunduk. Biz bütün yazışmaları BDDK'ya sunduk. Konu ile Maliye Bakanlığı da ilgileniyor. Bu varlığımızın Türkiye'ye getirilmesi için birinci aydan sonra İsviçre hükümeti ile görüşmelere başlanacaktır" dedi.

İsviçre'ye bir vatandaş olarak müracaatta bulunduklarını ifade eden Bayrak, "Bütün yazışmalarımızı ilgili kurumlara verdik. Bu varlığın ülkemize girmesinin ülke ekonomisine katkısı olacaktır. Bunun ülkemize getirilip, katkı ve faydasının olmasını istiyoruz. Bu para benim ailemin bir zenginliğidir. Babama ait bir varlık. Rahmetli babam 12 Eylül'ün olacağını öğrenmiş ve bir ay önce ihtilalin olacağını duyunca, bildiğiniz gibi 12 Eylül'de insanlarımız kaçtı. Varlıklar, paralar kaçtı. Her şey kaçtı. 12 Eylül darbesinin en mağdur ailesi biziz. Çünkü çok büyük bir varlık. Bu varlık kazanılabilecek bir varlık değil. 12 Eylül öncesi altınları alıp İsviçre'ye götürüyorlar. Orada kiralık kasada saklıyor babam. Babam ticaretle uğraşıyordu" diye konuştu.