Barzani: Gönderme şekilleri provokatifti

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, terör örgütü PKK'nın, barış sürecinin başarısı için provokasyondan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kürt açılımına yönelik adımlarını olumlu karşıladıklarını da ifade etti.

Erbil'de yayım yapan Rudaw gazetesine konuşan Barzani, Türkiye'nin Kürt açılımına yönelik attığı adımlar karşısında çok memnun olduklarını söyledi. "Barış gruplarının Türkiye'ye dönüşü" adımını da çok iyi gördüklerini ifade eden Barzani, "Bu önemli bir başlangıçtır. Ancak kendi gerçekliğinin farkında olmak ve mantıklı bir şekilde tutum göstermek gereklidir. Çünkü bu sorun kanlı bir tarihe sahiptir ve bir gün bir gecede hallolmaz. Bundan dolayıdır ki biz, Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Abdullah Gül ve Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt açılımına yönelik adımlarına saygı gösteriyoruz. Bu adımları bütün Kürtlerin olumlu karşılaması gereken adımlardır." dedi.

PKK tarafından barış gruplarının gönderilmesinin iyi bir adım olduğuna işaret eden Barzani, "Ancak gönderme şekilleri provokatifti. PKK'nın teamül şekli mantıklı ve akıllıca olmalı. PKK bu grupların gönderilmesi adımını Türkiye'de kamuoyunu Kürt açılımına karşı yanlış yöneltmek ve sürece karşı olanları güçlendirmek için değil Türkiye'de şimdi devam eden Kürt açılımı için kullanmalı. Kürtlerin ve Türklerin beraber yaşamaları için kullanmalı. Gönderilen 34 kişi özgür bir şekilde ülkelerine gittiler. Bundan dolayı PKK, sürecin genişletilmesi için başka adımlar atmalı. Provokatif tutumdan da vazgeçmeli." diye konuştu.

Bu sürecin başarısı için PKK'nın her türlü provokatif tutumdan kaçınmasını ümit ettiğini vurgulayan Barzani, "Bu tutumların tekrar etmemesi temennisinde bulunuyoruz. Bu tutumlarıyla bu sürecin tıkanmasına sebep olmasınlar. Düşmanları çoktur. Çünkü onların yanlış tutumları Türkiye'de Kürt sorununun çözümüne yönelik çaba gösteren herkesin ve bütün kurumların çabalarının tıkanmasına sebep olur ve böylelikle de Türkiye'de Kürt sorununun çözümünü çıkarlarında görmeyen ve çözümü istemeyenlere yardım etmiş olurlar." ifadelerini kullandı.