Devletten PKK'ya rest

Geçtiğimiz hafta teslim olan PKK'lı grubun coşkuyla karşılanması çeşitli tepkilere neden olmuştu.Şİmdi de Avrapa'dan gelen teröristler için aynı törenlerin düzenlenmesi isteğine devlet rest çekti: Gerekirse müdahale ederiz..

Devletten PKK'ya rest
Geçen hafta Kandil ve Mahmur Kampı’ndan gelerek Türkiye’ye giriş yapan 34 kişilik PKK’lı gruptan sonra 28 Ekim’de de Avrupa’dan 15 kişilik bir grup Türkiye’ye gelecek. Almanya üzerinden İstanbul’a havayoluyla gelecek olan grubun 27 Ekim’de Brüksel’de yapacakları basın toplantısında Türkiye’ye geliş nedenleri hakkında bilgi verecekleri açıklandı. Daha sonra Almanya’nın Düsseldorf kentine geçecek olan grup buradan Almanya’daki hazırlık komitesinin organize edeceği bir törenle İstanbul’a hareket edecek.

Dün Barış ve Demokratik Çözüm Platformu ile ortaklaşa basın açıklaması yapan DTP İstanbul İl Başkanlığı, 28 Ekim günü Avrupa’dan gelecek olan 15 PKK terör örgütü üyesinin uçaktan indikleri andan itibaren büyük bir coşkuyla karşılanacağını açıkladı.

sadece umut gösterileridir

Barış ve Demokratik Çözüm Platformu temsilcisi Yaman Yıldız, “Barış elçileri sınırdan gelmeye devam ediyor. Mahmur ve Kandil’den gelenlerin yanı sıra 28 Ekim tarihinde 15 kişi daha İstanbul’a gelecek. Gelenleri havaalanında büyük bir coşkuyla karşılayıp Kazlıçeşme’de kutlama yapmayı hedefliyoruz” dedi. Demokrasi için gelen 34 kişinin tutuklanmamasının çözüm sürecinde Kürt halkını umutlandırdığını belirten Yaman Yıldız, “Bu olumlu gelişmelere gölge düşürmek isteyen CHP ve MHP yönetici grubu, iç savaş yaratmak üzere tehlikeli bir yol izliyor. Karşılamalarda şov olarak nitelendirilmesin. Bu gösteriler sadece umut gösterileridir” dedi.

Avrupa'dan gelenlerle ilgili problem yok

DTP İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı ise, “Abartılı bir sahiplenme yerinde bir eleştiri değil. Örneğin Yüksekova da cenazesi kaldırılan bir gerillanın törenine 5 yıl önce 80 bin kişi katıldı. Bu bir sahiplenmedir. Son 3 günde çok abartılı bir sahiplenme olarak nitelendirenlerin buna bakması gerekir ve bunu DTP’ye maledilmesi çok doğru değil” dedi.

Avrupa’dan gelen kişilerin sorunsuz olduğunu belirten Mustafa Avcı, “15 kişinin pasaport kontrollerinin ardından işlemlerinin biteceğine inanıyoruz. Habur’daki gibi işlemlerin uzamayacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Avcı miting için 26 Ekim pazartesi günü İstanbul Valiliği’ne başvurarak izin talep edeceklerini kaydetti.

Muammer Güler: Bize müracat eden olmadı

İstanbul Valisi Muhammer Güler ise DTP’lilerin gelecek olan PKK’lıları şölenle karşılayacaklarına dair yaptıkları açıklamalara çok sert tepki gösterdi. Vali Güler, DTP’nin Kazlıçeşme’de Avrupa’dan gelecek PKK’lılara yönelik yapacağını açıkladığı miting için henüz izin talebinin bulunmadığını söyledi. Güler, Diyarbakır’daki gösterilerin İstanbul’da da yapılması izin verilip verilmeyeceğine ilişkin soru üzerine, “İçişleri Bakanımızın bu konuda verdiği cevaplar var. Bize henüz böyle bir müracaat olmadı. Asla böyle bir şey söz konusu olmaz. Bunu aklınızdan çıkartın. Genel olarak diyorum; böyle bir tablonun İstanbul’da yaşanmasına asla izin vermeyiz” diye konuştu.

Emniyet yetkilileri: gerekirse müdahale ederiz

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Valiliğin talimatlarına göre hareket edecek. Üst düzey bir emniyet yetkisini şu ana kadar kendilerine bildirilmiş bir durum olmadığını belirtirken, “Bakanlık ve valilik ne talimat verirse onu uygulayacağız. İzin verilmemesi durumunda DTP’lilerin toplanmasına, izinsiz gösteri yapmalarına ve slogan atmalarını engelleyeceğiz. Uyarılar sonrasında grup toplanmaya devam ederse müdahele ederiz” dedi.

Başsavcı: Yasalar ne diyorsa o yapılacak

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de bu konuda gazetecilerin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Gelen grubu Habur’da olduğu gibi savcıların karşılamaya gidip gitmeyeceği sorusuna Engin, “Ne münasebet. Bakın ne diyorum, yasalarımızda ne yazıyorsa, kanunun görevi neyse o konuda onlar yapılacak. Bu dediğimin içinde her şey var. Yasal gereği neyse, kanuni gereği neyse o konularda görevler yasaya uygun olarak yapılacak” diye cevap verdi. “PKK’lılarla ilgili bir yol haritası gündemde mi?” sorusuna da Engin, “Kanuni gereği neyse o yapılacak. Yasalar neyi öngörüyorsa o yapılacak” dedi. Engin, bir gazetecinin “Dağdan gelenlere aynı muamele yapılacak mı?” sorusuna ise “O konuyu bilmem ben. Burada yapılacak işler yasal çerçevede yapılacak” şeklinde yanıt verdi.