'Evliyalar Şehri Afyonkarahisar' çıktı

Amasya'nın Suluova ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Abdulhalim Duma'nın 'Evliyalar Şehri' dizisinin üçüncü kitabı olan 'Evliyalar Şehri Afyonkarahisar' adlı eseri çıktı.

Abdulhalim Durma, Anadolu şehirlerinde yaşamış evliyalarla ilgili araştırmalar yapıp, bunları bir eser haline getirerek toplumun hizmetine sunduğunu söyledi. Daha önce Amasya ve Kastamonu evliyaları ile ilgili çalışmaları yayınlanan yazarın son eseri 'Evliyalar Şehri Afyonkarahisar'ın kapağı şehrin fotoğrafları ile kaplı olup 256 sayfadan oluşuyor.

Yazar Abdulhalim Durma, hedefinin evliyaları ile ünlü bütün şehirler hakkında kitap çıkarmak olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu dizinin benzer çalışmalardan farkı evliyaların hayatını menkıbelerden kurtarıp tarihi temellere dayandırmaya çalışmak. Bununla birlikte şehrin dini hayatını esas alıp, o şehrin sosyal hayatını ortaya çıkarmak. Afyonkarahisar vakıfların toplum hayatındaki rolü bakımından tarihi çalışmalara çok zengin bir kaynak oluşturuyor. Anadolu'nun dikkati çekmeyen fakat bünyesinde keşfedilecek sırları barındıran şehirlerinden biri olan Afyonkarahisar, tarih boyunca tarikatların engin hoşgörüsüne de mekân olmuş. Mevlevilik, Bektaşilik ve Nakşibendilik gibi farklı meşrepteki yollar, burada insanımızın eğitiminde önemli temsilcilerini barındırmış. Özellikle Bolvadin ve Sandıklı ilçelerinde tarih ve kültürün zenginliği bakımından adeta doğal bir yarış hissediliyor."

Abdulhalim Durma, Anadolu'nun her tarafının evliya yatağı olduğunu, birkaç ilin dışında bu sözün doğru olduğunu tespit ettiğini hatırlaratark şunları dile getirdi: "Bir ömür süresi hepsini tamamlamaya yeter mi bilmem, ama ben elimden geldiği kadar Anadolu'nun manevi haritasını ana hatları ile ortaya çıkarmaya çalışacağım. Bundan sonraki çalışmam 'Evliyalar Şehri Isparta' olacak."

Yazar, ayrıca Afyonkarahisar Üniversitesi'nin vakıflar alanında yapmış olduğu çalışmaların diğer üniversitelere örnek olacak şekilde olduğunu, üniversitenin şehir ile bütünleşme hedefini hakkı ile yerine getirdiğini kaydetti.