Beyaz Saray'dan Cheney'e suçlama

ABD'nin eski başkan yardımcısı Dick Cheney, Afganistan'a takviye asker gönderip göndermemeye hala karar vermeyen başkan Barack Obama'yı kararsızlık örneği sergilemekle eleştirirken, Beyaz Saray ise Cheney'i yıllarca Afganistan'ı ihmal etmekle suçladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, ''Başkan yardımcısının kararsızlık diye nitelediği şeye, başkan Obama üniforma giyen kadın ve erkeklere, yani Amerikalılar'a karşı sorumluluk diyor'' dedi.

Cheney'e, Afganistan'a takviye asker isteğinin, yardımcılığını yaptığı George W. Bush döneminde savunma bakanlığı tarafından yapıldığını hatırlatarak takılan Gibbs, konunun mart ayında, yani göreve başlamasından yalnızca 2 ay sonra Obama'nın önüne geldiğini kaydetti.

Gibbs, ''7 yıl boyunca başkan yardımcısı Afganistan'a odaklanmadı, takviye isteği de bir önceki Beyaz Saray ekibinin kendisininki dahil masalarında 8 ay kaldı. Birisi sorumluluklarını ciddiye almadığında neler olduğunu herkes görmüştür'' diye konuştu.
Cheney, önceki akşam Washington'da bir akşam yemeğinde Obama'yı, Afganistan'a takviye gönderme konusunda bir karar vermeye çağırmış ve Afganistan stratejisini mart ayında açıklayan Obama, bir karar almaktan korkuyor gibi görünüyor demişti.

Cheney, aynı konuşmasında, ''ABD Silahlı Kuvvetleri tehlikedeyken Beyaz Saray tereddüt etmekten vazgeçmeli'' uyarısında bulunmuştu.