Erdoğan,Moskova'ya gidiyor

Samsun-Ceyhan petrol boru hattına imza koyan 3 ülke şimdi de geliştirme yolunda. Başbakan Erdoğan Vlademir Putin ve Silvio Berlusconi'nin Moskova'da gerçekleşecek görüşmelerine tele konferansla katılacak.

Erdoğan,Moskova'ya gidiyor
Türkiye'yi enerji koridoru haline getirecek boru hatları ile ilgili görüşmeler yoğunlaştı. İtalya'nın Milano şehrinde Samsun-Ceyhan petrol boru hattına imza koyan Türkiye, Rusya ve İtalya şimdi de Güney Akım da işbirliğini geliştirmeyi planlıyor.

Türkiye, Güney Akım'ın inşası için Karadeniz ekonomik bölgesinde jeolojik incelemeler yapması için gerekli resmi izinleri Rus makamlarına ulaştırdı. Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacak Nabucco doğalgaz boru hattı projesini destekleyen Türkiye, Güney Akım'a da destek veriyor. Ankara'ya göre iki proje hem tedarik hem de pazar açısından birbirinin rakibi değil.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Rusya'nın kuzey başkenti St. Petersburg'da bir araya gelen Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin Güney Akım zirvesine telekonferansla katılacak. Dün akşam saatlerinde Berlusconi ile bir araya gelen Putin, Başbakan Erdoğan'ın da telekonferansla dahil olacağı üçlü bir enerji zirvesinin gerçekleştireceklerini açıkladı.

Rusya başbakanlığından yapılan açıklamada Putin, Berlusconi'ye hitaben, "Türkiye Başbakanı Sayın Erdoğan'ın da katılımı ile Güney Akım konusunu müzakere etme fırsatı bulacağız. Şimdi sizinle müzakerelere bir giriş yapmış olduk. Yarın önemli konuları ele alacağız. Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili İtalyan Eni şirketi ile çalışıyoruz. Türk ortaklarımızla da mesele çözüldü. Şimdi ilerleme zamanı." dedi.

Türkiye ile teknoloji paylaşımını örnek veren Berlusconi de, "Türkiye'de helikopter üretim tesisi kuruyoruz. Buna yüzde 50 Türk tarafı, yüzde 50 de Agusta şirketi ortak. Benzer çalışmaları Rusya ile de yapmaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Başbakanı Putin'in 6 Ağustos'da gerçekleşen Ankara ziyaretine İtalya Başbakanı Berlusconi de katılmıştı. Güney Akım doğalgaz boru hattını Rusya ile birlikte inşa edecek İtalya, Karadeniz ekonomik sahasında Türkiye'nin verdiği izinle yakından ilgileniyor.