Bilge Köyü katliamı albay'ı götürdü

Mardin'de Bilge Köyünde 44 kişinin katledilmesiyle başlayan soruşturma neticesinde Mardin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Katı görevden alındı.

Bilge Köyü katliamı albay'ı götürdü
Bilge köyünde yaşanan katliam soruşturması çerçevesinde İl Alay Jandarma Komutanı görevden alındı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Mardin'in Mazıdağı İlçesi Bilge köyünde yaşanan katliama ilişkin soruşturma çerçevesinde, Mardin İl Jandarma Alay Komutanının görevden alındığını açıkladı.

Zafer Üskül, Bilge Köyünde yaşanan katliamın ardından oluşturulan alt komisyonun olay yerinde inceleme yaptığını ve jandarma hakkında idari soruşturma yapılması gerektiğini raporunda belirttiğini kaydetti.

Jandarma Genel Komutanlığının yaptığı soruşturma sonucunda, Mardin İl Jandarma Alay Komutanının görevden alındığı bilgisinin komisyonlarına ulaştığını dile getiren Üskül, ''Böylece alt komisyonun hazırladığı raporun gereğinin yerine getirildiğini gördük'' dedi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üskül, Diyarbakır'da Ceylan Önkol'un ölümünün ardından bir çok iddianın ortaya atıldığını söyledi. Komisyonlarının da bu konuda araştırma yaptığını dile getiren Üskül, takip ettikleri bu olay hakkında ilgili kurumlar hakkında etkin bir soruşturmanın başlatıldığını bildirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Zafer Üskül, Bilge Köyündeki katliama ilişkin bir soru üzerine, katliamda, jandarmanın, üstlerini bilgilendirme ve iletişim konusunda ihmalinin varolduğunu tespit ederek, bunun etkili bir şekilde araştırılmasını istediklerini ve yaptırımın uygulandığını gördüklerini söyledi.

Mardin İl Jandarma Alay Komutanının görevden alınmasının komisyonlarına ne zaman iletildiğinin sorulması üzerine Üskül, şöyle konuştu:

''Biz bu bilgileri değişik biçimlerde elde ediyoruz. Bir yandan basından yararlanıyoruz... Ama o haberleri teyit etmek üzere de ilgili kişi ya da kurumlarla görüşmeler yapıyoruz. Bazen telefonla görüşüyoruz bazen de yazışma yapıyoruz. Tabi yazışma zaman alıyor. Bu konuda henüz yazışmalar sonucunda aldığımız bilgi yok, sözlü bilgiler var. Ama yazışmaların ardından da aynı bilgilerin ulaşacağını düşünüyorum. Bunun bilgisi basında da yer aldı, siz de yazdınız.''

Zafer Üskül, ''Mardin İl Jandarma Alay Komutanının görevden alınma bilgisini, basında çıkan haberlere mi dayandırıyorsunuz, yoksa komisyona bu konuyla ilgili bilgi mi geldi?'' sorusuna, ''Biz, insan haklarıyla ilgili olarak, basınımızı çok dikkatli bir biçimde izliyoruz. Basınımızda çıkan haberleri ciddiye alıyoruz. Alt komisyonlar kurup inceleme yapıyoruz ama basından aldığımız bilgilerle de yetinmiyoruz. Anında yetkililerden haber almak için girişimde bulunuyoruz'' yanıtını verdi.