Aydın Doğan'ın başı SPK ile dertte

Aydın Doğan'a bir şok daha. SPK, Doğan grubuna vergi cenneti ülkelerede tabela üzerinden yüksek fiyatla ithalat yapıp yatırımcıyı zarar uğrattığı gerekçesiyle suç duyrusunda bulundu.

SPK,yurt dışındaki vergi cenneti ülkelerde tabela şirketler üzerinden yüksek fiyatla kağıt ithalatı yaparak küçük yatırımcıları zarara uğrattığı iddia edilen Aydın Doğan ve 3 yönetici hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Aydın Doğan, kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ile Ali Rıza Temuroğlu hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Yurt dışındaki vergi cenneti ülkelerde tabela şirketler üzerinden yüksek fiyatla kağıt ithalatı yaparak küçük yatırımcıları zarara uğrattığı iddia edilen Aydın Doğan ve kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner ile şirketin iki yöneticisi hakkında SPK tarafından suç duyurusunda bulunuldu. SPK avukatlarınca dün soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadi Yoldaş'a sunulan dilekçede Aydın Doğan ve diğer şüphelilerin Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet suçundan cezalandırılması istendi.

KARAR GEÇEN AY ALINDI

SPK suç duyurusunda bulunulması kararıyla ilgili geçen ay sitesine koyduğu bültende, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ve Milliyet Gazetecilik A.Ş.'nin (Yeni unvanı Doğan Gazetecilik A.Ş.) ihtiyacı olan gazete kağıdı ve baskı malzemelerinin doğrudan üretici/satıcı firmalar yerine, gazete kâğıdı ve baskı malzemesi tedarik işlemlerine fiili olarak herhangi bir katkısı bulunmayan ve Doğan ailesine ait Sortal Trading Company Limited ve Shawcliff Trading Limited unvanlı şirketler üzerinden üretici/satıcı birim fiyatlarından daha yüksek bedellerle ithal edildiği kaydedilmişti.

Bültende, bunun sonucunda hisse senetleri İMKB'de işlem gören Hürriyet ve Milliyet'in gazete kağıdı ve baskı malzemesi birim maliyetlerinin makul bir karşı edim olmaksızın yükseltilerek Hürriyet ve Milliyet'in karının ve dolayısıyla mal varlığının faiz hariç toplam 33 milyon 117 bin 914 lira azaltılmasında sorumluluğu bulunan Aydın Doğan, İmre Barmanbek, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Ali Rıza Temuroğlu ve savcılık makamınca yapılacak soruşturma sırasında bu kişilerin fiillerine iştirak ettiği tespit edilen diğer şahıslar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiği açıklanmıştı.

SPK konuyla ilgili ilk şikayetini Üsküdar Başsavcılığı'na yaptı. Üsküdar Savcılığı, Aydın Doğan ve diğer şüpheliler hakkında 2499 sayılı kanuna muhalefet ve güveni kötüye kullanmak suçlarından soruşturma başlattı. Evrakın yasal gereğinin takdir ve ifası için yetkili ve görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da verdiği yetkisizlik kararında, 2499 sayılı kanunun 49/1'inci maddesine göre aynı yasanın 47'nci maddesindeki suçlar nedeniyle soruşturma yapılabilmesi ancak SPK'nın başvurusu ile mümkün olduğunu belirtmiş, kurulun bu yolda bir başvurusunun bulunmadığı gibi, eylemi vasıflandırmada güveni kötüye kullanmak suçunda ısrar ettiğini ifade etmişti.

Savcılık bu nedenlerle dosyayı Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti. Üsküdar Başsavcılığı da güveni kötüye kullanmak suçundan takipsizlik kararı verirken, SPK suçu bakımından dosyayı yetkili ve görevli olan İstanbul Adliyesi'ne gönderdi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadi Yoldaş da bu suçun yasada belirtildiği şekilde şikayete bağlı suç olduğunu belirterek SPK'nın bu suçtan suç duyurusunda bulunması gerektiğini bildirdi.

İHTİYATİ HACİZİ DURDURMAK İÇİN DAVA

Doğan Yayın Holding, bağlı ortaklıkları tarafından vergi dairelerinin tesis etmiş olduğu ihtiyati haciz işleminin yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açıldığının öğrenildiğini belirterek, ilgili vergi dairelerinin ihtiyaten haczettikleri hisselerle ilgili değerlendirmelerinin ise sürdüğünü açıkladı. KAP'ta yayımlanan özel durum açıklamasında, "Vergi dairelerinin tesis etmiş olduğu ihtiyati haciz işleminin yürütmesinin durdurulması talebi ile dava açıldığı öğrenilmiş bulunmaktadır'' denildi. Holding ayrıca bağlı ortaklıklarına tebliğ edilen vergi ve ceza ihbarnamelerinin terkini amacıyla gerekli davaların açıldığını açıkladı.