'And içtiler'

Perakende Günleri 2009 dün başladı. Sektörün önemli isimlerinin bir araya gelerek krizin etkilerinin masaya yatırıldığı etkinlikte katılımcılar yatırımların devam edeceği sinyalini verdi.

Perakende Günleri’nin İstanbul’daki dünkü açılışı renkli görüntülere sahne oldu. “Cephedeki Savaşçılar” diye adlandırılan, TAY’a (tartışma yarışması) katılan 48 markanın temsilcileri marka bayrakları ve koçluklarını yapan İnsan Kaynakları (İK) yöneticileriyle sahne aldı. Renkli görüntülere sahne olan bu açılış mağazacılık andıyla sona erdi.

HASTANEDEN FEYZALDI
Konferansın ilk konuşmacısı Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu oldu. Son yıllarda AVM’lerin imajının zedelendiğini söyleyen Eyüboğlu, sektörde hızlı büyümenin sıkıntılarının yaşandığını fakat önümüzdeki dönemde perakendecilerle daha çok işbirliğine gidilerek zedelenen imajın düzeltileceğini ifade etti.
Levent Eyüboğlu, 2010 yılının son çeyreğinden itibaren AVM yatırımlarının hızlanacağını ve AVM’lerin doluluk oranının yüzde 90’ları bulacağını anlattı. Sabah saatlerinin diğer bir konuşmacısı da Duke Üniversitesi Davranış Ekonomisi Profesörü ve MIT Gelecek Laboratuvarı Araştırma Grubu Direktörü Dan Ariely oldu.
Yaptığı araştırmalara dayanarak, müşterilerin “mantıksız” davrandığı ve bu mantıksızlıkların da belli “sistematiği” olduğu sonucuna varan Dan Ariely, Perakende Günleri’nin sabah oturumunda tüketici yaklaşımlarındaki bilinmeyenleri paylaştı.
İsrail’de savaşta vücudunun yüzde 70’inin yanarak üç yıl hastanede kaldığı bilgisini katılımcılarla paylaşarak konuşmasına başlayan ünlü davranış profesörü hastane sürecinin araştırmalarında kendisi için yol gösterici olduğunu söyledi.



KİĞILI MARKALARI PAHALI KİRALARA KARŞI UYARDI
Gelecek yıl ekonomide büyük bir gelişmenin beklenmemesi gerektiğini belirten Kiğılı’nın sahibi Abdullah Kiğılı, “2010 yılında ciddi bir büyüme beklemiyorum” dedi.
Yaşanan sıkıntılardan en çok hazırgiyim sektörünün etkilendiğini belirten Kiğılı, “Çevrenizdeki erkeklere bakın. Ya siyah ya da lacivert takım elbise giyiniyorlar. Başka bir renk göremezsiniz. Bu nedenle büyümeden bahsetmek zor” diye konuştu. Bu yıl 8 mağaza kapatıp 10 yeni mağaza açtıklarını kaydeden Kiğılı, ”Biz her yıl ortalama 25 mağaza açan bir firmaydık. Önümüzdeki yıl da fazla büyümeyi düşünmüyoruz” dedi.
Kiğılı, piyasadaki yeni markaları uyararak şunları söyledi:
“Önümüzdeki dönemde AVM’leri ve yeni markaları zorluklar bekliyor. 2-3 yıl evvel AVM sahiplerinin ve yöneticilerinin marka saymadıkları yeni firmalar artık AVM’lerde boy göstermeye başladılar. Bu tabii olacak, yeni markalar kendilerini tabi gösterecekler ama onları uyarıyorum. Bu markalar AVM’lere öyle pahalı kiralara giriyorlar ki daha doğmadan birinci rauntta yumruğu yiyorlar. Bu markalar, ‘2-3 yıl önce beni kabul etmiyorlardı. Şimdi ne oldu da beni kabul ediyorlar?’ diye düşünmeli.”