Osmanlı mirası için Suriye'ye dava

Suriye'deki bazı bakanlık ve resmi kuruluşlara, Osmanlı'dan kalan vakıf mallarını izinsiz kullandıkları için dava açılıyor.

Suriye Hicaz Demir Yolları Genel Müdürlüğü, vakıf mallarını geri almak üzere, vakıf mallarını bedelini ödemeden kullanan Suriye bakanlık ve resmi kuruluşlarına dava açmaya hazırlanıyor.

Kuruluşun Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yunus Nasır, "Osmanlı döneminde, hat ilk kurulduğu zamanlarda, kuruluşa birçok bina ve arazi vakfedilmiş. Ancak şu anda, bu vakıf mallarının birçoğunu farklı bakanlıklar ve resmi kuruluşlar kullanıyor" dedi.

Nasır, Hicaz Demir Yollarına vakfedilen malların tam listesinin ellerinde bulunmadığını belirterek, vakıf mallarının belirlenmesi için çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu çerçevede, kuruluş bünyesinde bulunan arşivde çalışma yaptıklarını kaydeden Nasır, TCDD'den kendi arşivlerinde bulunan bilginin paylaşılması yönünde yardım talep edeceklerini belirtti.

Nasır, Kasım ayının ilk haftasında Türkiye'ye bir heyet göndereceklerini ve heyetin, Osmanlı arşivlerinde Hicaz demir yolu hattına vakfedilen mallara ilişkin tarama yapacağını söyledi.

Arşiv çalışmasının tamamlanmasının ve gerekli evrakların toplanmasının ardından yargıya gideceklerini anlatan Nasır, "Bildiğimiz kadarıyla, hattın iki tarafında ikişer kilometrelik alan kuruluşa vakfedilmiş. Ayrıca hattın vakıf malı olan, ancak şu anda çeşitli bakanlıkların kullandığı veya işlettiği çok sayıda bina ve otel bulunuyor. Vakıf mallarını tespit ettikten sonra bu kuruluşlara dava açacağız" dedi.

Nasır, Ürdün'deki Hicaz Demir Yolları Genel Müdürlüğünün de aynı çalışmayı yürüttüğünü belirterek, Türkiye'ye gidecek heyette Ürdünlü yetkililerin de bulunacağını söyledi.