OPEC artışlardan memnun değil

Petrol İhraç Eden ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdullah El Bedri, ''OPEC'in, petrol fiyatının 100 dolara çıkmasından memnun olmayacağını'' söyledi.

El Bedri, Londra'da katıldığı ''Petrol ve Para'' adlı konferansta yaptığı konuşmada, petrol arzında sıkıntı olmayacağı için fiyatların yakın gelecekte üç haneli rakamlara ulaşmasını beklemediğini, petrolün fiyatının bugün 80 doların üzerine çıkmasının, borsaların yükselmesi, doların değer kaybetmesi ve spekülasyondan kaynaklandığını ifade etti.

OPEC'in, stoklardaki 125 milyon varil ham petrol ve benzin konusunda endişeleri bulunduğunu belirten El Bedri, ''stokların eridiğini gördüğümüzde bu talep gelmeye başladığı anlamında olacak. Petrol fiyatının 80 dolar olmasını bir parça yüksek görüyoruz'' dedi.

Örgütün hemen piyasaya sürmek için petrol üretiminde 6 ila 7 milyon varil atıl kapasitesi bulunduğuna işaret eden El Bedri, OPEC üyelerinin kotalara uygun hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Dünya petrol arzının yüzde 40'ını karşılayan OPEC, 22 Aralık'ta Angola'da toplanacak.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Nabuo Tanaka da konferansta, dünyanın gelecekte enerji talebini karşılamak için petrol üretimine daha fazla yatırım yapması gerektiğini kaydederek, ''petrole ihtiyacımız var'' diye konuştu.

ABD ham petrolünün varil fiyatı bugün bir ara 80,05 dolara yükselerek, 14 Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Piyasa uzmanları, petrol talebinin, küresel ekonominin toparlanması yüzünden arttığını ve petrol fiyatlarının ''bir parça yukarı yönlü eğilimle'' muhtemelen mevcut düzeyinde kalacağı yorumu yaptı.

Bu arada doların teknik olarak 90 dolara yaklaşabileceğini savunan uzmanlar, ham petrol fiyatının 76,28 dolar direnç seviyesini kırdığını, daha sonraki direnç seviyesi olan 83,60 dolara yaklaşabileceğini ve bu seviyeyi de geçtikten sonra 89,95 dolara ulaşabileceği tahmininde bulundu.

5 Mart'tan bu yana Amerikan Doları yüzde 16 değer kaybederken, ham petrol fiyatları yüzde 83 oranında artış gösterdi.