İstihbarat skandalı

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasını ile ilgili şok bir gelişme yaşandı.

Kazayı araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ile Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir’i dinledi.

Kayseri Valisi Bilici, dönemin Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ve Kahramanmaraş Valisi Tanılır’ın kazaya ilişkin verdiği bilgiler, kazanın ardından iki valinin irtibata geçmediğini ortaya koydu.

Komisyona verilen bilgiler, kazaya ilişkin kamuoyuna da yansıyan ilk istihbarat konusunda da karmaşa yaşandığını gösterdi.

GÖREV YERİNİ DEĞİŞTİRDİ


Kahramanmaraş Emniyet’inin istihbaratı, Kahramanmaraş Valisinden önce Kayseri Emniyet’ine ulaştı. Kahramanmaraş Valisi Tanılır, kazayla ilgili ilk istihbaratı veren Emniyet Amiri Dursun Özmen’in verdiği istihbarattan, Komisyonun Maraş’ta yaptığı incelemeler sırasında haberdar olduğunu belirtirken, Özmen hakkında soruşturma başlattığını ve görev yerini değiştirdiğini bildirdi.

Yaklaşık 3.5 saat süren komisyon toplantısında Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, kaza sırasında Kayseri Emniyet Müdürü olan Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ve Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazı Tanılır milletvekillerinin kazaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, helikopter kazasının olduğu gün saat 17.40 sıralarında, Kahramanmaraş Emniyeti’nden ‘helikopter enkazına ulaşıldığı, ölü olmadığı, Muhsin Yazıcıoğlu’nun ayağının kırık olduğu, diğerlerinin de yaralı olduğu, Göksun Devlet Hastanesi’ne kaldırıldıkları”na ilişkin aldığı sözlü bilgiyi yazılı halde teyit ettirdiğini bildirdi.

Özdemir, yazılı bilgiyi komisyon üyelerine de gösterdi. Özdemir, kazaya ilişkin istihbaratı sözlü olarak Kayseri Valisi Bilici’ye ilettiğini ve daha sonra da Maraş emniyetinden yazılı olarak teyit ettiğini belirtirken, kazanın hemen ardından yaptığı açıklamayı daha sonra yalanlayan Kayseri Valisi Bilici, aldığı istihbarata ilişkin resmi açıklama yapmadığını, ilk bilgileri sadece BBP’lilerle ve kendisini arayanlarla paylaştığını söyledi.