Kayıp şaheserin izi bulundu

Bir grup araştırmacı Da Vinci'nin efsanevi şaheserinin Floransa'da bir duvar resminin arkasında gizli olduğuna inanıyor. Grubun en büyük kanıtı ise duvar resminde yazılı 'Ararsan bulursun' şifresi.

Kayıp şaheserin izi bulundu
500 yıldır tartışılan ünlü İtalyan ressam Leonardo Da Vinci'nin kayıp veya bir efsane denilen "Anghiari Savaşı" adlı eserinin hikayesi şöyle:

Floransa soyluları 1505'de ressama Vecchio Sarayı'na kentin zaferini bir eser yapmasını ister. Resim bittiğinde o zaman ki tarih kitaplarına "olağanüstü" olarak girer. Ancak kent el değiştirince, yeni soylular Vasari adlı bir ressamdan kendi zaferlerini anlatan bir resim ister. Vasari, Da Vinci'nin eserinin üzerine bugün hala sarayın duvarında yer alan "Marciano Savaşı" adlı resmini yapar. Böylece Da Vinci'nin "büyüleyici" eseri ortadan kalkar.

ŞİFRE "ARARSAN BULURSUN"

İtalyan sanat tarihçisi Maurizio Seracini ve arkadaşlarına göre bir Da Vinci hayranı olan Vasari resmi silmeye kıyamadı. Onun yerine kendi resmini önüne çektirdiği bir duvara yaptı. İleride bulunması için de resmindeki bir bayrağın üzerine "ararsan bulursun" yazdı. Seracini'ye göre kayıp tablo 500 yıldır duvarın arkasında keşfedilmeyi bekliyor. Elektronik aletlerle yapılan incelemelerde duvarın arkasında bir boşluk bulundu. Grubun tek istediği Vasari'nin resmine küçük bir delik açıp duvarın arkasına bakmak. Seraci "O zaman herkes haklı olduğumuzu anlayacak." diyor.