İyi ve kötü savaşacak

Aşk, nefret, hırs, intikam ve ölüm...Tüm bu insani duygular aynı sahnede anlatılacak. Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Giacomo Puccini'nin ölümsüz eseri 'Tosca' adlı operayı yeniden izleyicisiyle buluşturarak, sahnede iyi ve kötünün savaşında gölgede kalan bir aşk hikayesini gözler önüne serecek.

Librettosunu Victorein Sardou'dan hareketle Luigi Illica ve Giuseppe Giacosa'nın yazdığı, konuk rejisör Önder Gökseven tarafından da sahneye konulan 'Tosca' operasının Orkestra Şefliği Vlademir Lungu yönetirken, MDOB Korosu'nu ise Zdravko Lazarov'un çalıştırdığı bildirildi. Eserin kostüm ve dekor tasarımlarını Gülden Sayıl hazırlarken, ışıktaysa Ali Dedekargınoğlu ismi ön plana çıkıyor. Tosca operasının yeni rejisini ve metnin yoğun gerçekliğini sahneye taşıma başarısını gösteren Önder Gökseven de izleyiciye farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor.
Operanın başrolünü ise daha önce Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde aynı rolü canlandırırken, sahnede sakatlanan ancak rolünü sürdürerek seyirciden büyük alkış toplayan Reyhan Görbil'in üstleneceği açıklandı. Tosca'da kastı solist Işıl Azaz gerçekleştirirken, 24 Ekim Cumartesi günü Kültür Merkezi'nde izleyicisiyle buluşacak olan eserde şu isimler sahne alacak:
Hakan Bölükbaşı, Sergei Gavrilov, Kıvanç Uğraşbul, Andrei Yevtuşenko, Hasan Berk, Ufuk Kasar; Mustafa Özer; Korhan Dinçer ve Hulusi Polat.
Tosca operasının dünya sahnelerinde en çok izleyicisiyle buluşturulan 8. opera olduğunu kaydeden MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin, eserin aynı zamanda da Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği opera olarak da öne çıktığını vurguladı. Alptekin, "Atatürk'ün, opera sanatçılarını kabul ettiği toplantılarda; özellikle Tosca operasının baş karakteri Cavaradossi'nin ölüme gitmeden önce; 'Hayatı hiç bu kadar sevmemiştim' dizeleriyle belleklere kazınan; 'E lucevan le stelle' tenor aryasını istediği biliniyor" dedi.
Alptekin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Opera boyunca; Tosca ve Scarpia'da hayat bulan iyi ve kötü' arasındaki savaş, bu yüzden yaşanamayan büyük bir aşk, geri planda karmaşık bir siyasi ortam ve çok trajik bir son; kısacası hırs, aşk, nefret, ölüm, intikam. İşte tüm bu insani duygular Tosca sahnesinde. Ülkemizde oynadığı her şehirde büyük ilgi gören ve kapalı gişe oynayan Tosca'yı Mersinli sanatseverlerin kucaklayacağına ve operanın uzun süre oynayacağına şüphe yok."