Geri dönüş konut sıkıntısı yaşattı

Balıkesir'in Balya ilçesinde, maden ocaklarının 70 yıl aradan sonra tekrar faaliyete geçmesi, ilçede geri dönüşü başlattı. Maden ocaklarının ilçeye canlılık getirdiğini belirten emekli öğretmen Ahmet Biçki, ilçedeki konut sıkıntısının giderilmesini istedi.

Balıkesir’in en küçük ilçesi konumunda bulunan Balya’da maden ocaklarının açılmaya başlaması, ilçede göçü durdururken, konut sıkıntısı baş gösterdi. İlçe merkezi yakınındaki ocaklardan kurşun, çinko ve gümüş madenleri elde ediliyor. Konut sıkıntısının giderilmesini isteyen 74 yaşındaki emekli öğretmen Ahmet Biçki, bazı memurların konut sıkıntısı yüzenden Balıkesir’de oturduklarını söyledi.
Balya’nın eskiden Balıkesir’in en büyük ilçelerinden biri olduğunu belirten Biçki, “İlçede Fransızlar 1938 yılına kadar maden ocaklarını çalıştırmışlar. O zamanlar ilçenin nüfusu 20 binlere çıkmış. Türkiye de İstanbul’ dan sonra elektrik Balya’ya gelmiş. İlçede büyük bir canlılık yaşanmış. Vatandaşlar eğlenmek için Balıkesir’den buraya gelirmiş. Maden ocakları kapanınca ilçe nüfusu bin 900 e kadar düştü. Şimdilerde 2 bin 100 nüfusumuz var. Ancak açılan iki maden ocağında 200 işçinin çalıştığını duyuyoruz. İşçi sayısının artacağı söyleniyor. İlçede göç durmaya başladı. Şimdi de konut sıkıntısı baş gösterdi. Bazı memurlar Balıkesir de oturmak zorunda kalıyor bu yüzden. Bir an önce konut sorununun çözülmesini bekliyoruz. Toki’nin 100 konut projesi var. Bu konutların acilen yapılmasını bekliyoruz. Balya eski Balya olmaz ama gene de canlılık gelecek diye umut ediyoruz” dedi.