Doğan, Milliyeti sattı mı?

Doğan Grubu'nun RTÜK'ün yabancı durumu hakkında uyarı vermeyi karara bağlayacağı gün grubun Milliyet,Posta,Radikal ve Fanatik gazetelerini sattığı iddia edildi.

Grup içinde adeta fırtına yaratan ve özellikle yönetici katını alarm durumuna geçiren gelişme, Aydın Doğan'ın Axel'in patronu Metthias Döpfner'le yaptığı zirveydi.

Axel tarafı, Doğan Yayın Holding'le yaptıkları ortaklığın, yabancıların televizyon ortaklığı yasasına açıkça aykırı olduğunun ortaya çıkması üzerine, Doğan Grubu'ndan 375 Milyon Euro'sunu geri istemek için Türkiye'deydi.

İçinde bulunduğu hacizler, icralar, vergi borçları ve maddi sarsıntı nedeniyle parayı ödeyemeyecek olan Doğan Grubu, mahsuplaşma yoluna gittiği konuşuluyor.

Doğan Grubu'nun İstanbul ve Ankara ayağında deprem etkisi yaratan karar işte bu toplantıdan çıktı.

Aydın Doğan, sözkonusu paraya karşılık Hanzade Doğan'ın başında bulunduğu yapıyı, Yani Doğan Gazetecilik'i Axel'e verdiği konuşuluyor. Bu yapının içinde Milliyet, Posta, Radikal ve Fanatik gazeteleri yeralıyor.

Yazılı basında yabancı sahipliğe sınırlama olmadığı için Axel'in sözkonusu markaları almasında yasal sakınca olmadığı belirtiliyor.

Ancak, Milliyet ve Radikal'in zararda olması, Fanatik'in kayda değer bir karı olmaması çözümün henüz tam olarak gerçekleşmediği şeklinde yorumlanıyor. Sözkonusu yapıda tek karlı kuruluş Posta.

Axel'in mecburen bu anlaşmaya okey verdiği konuşulurken, anlaşma aynı gün hız kazandı. Axel'in yöneticileri önce İstanbul'u sonra da Ankara'ya giderek grubun tesislerini gezdiler. Bu sırada Grubun Ankara yönetimi de alarm durumuna geçti.

Doğan Grubu gazetelerinde RTÜK'ün verdiği "ortaklık yapısını 3 ay içinde düzeltin" uyarısıyla ilgili doğru dürüst haber yer almazken, konunun Borsa'dan da gizlendiği ortaya çıkmıştı. Grubun aynı şekilde Milliyet ve diğer gazetelerin devrini de Borsa'dan gizlediği öne sürülmüştü.

Konunun konuşulan diğer sıkıntılı yanı ise Axel'e bu markalar verilmesine rağmen üste ödenecek para konusundaki anlaşmazlık. Çünkü sözkonusu markaların toplamı Axel'e olan 375 milyon Euro borcu karşılamıyor. Axel'in üste yüklü bir ödeme daha istediği konuşulurken, Doğan grubunun hacizler nedeniyle işin içinden çıkamadığı da kulislere yansımış durumda...


(Postmedya)