Aliyev'in sözlerini doğru bulmuyorum

Enerji Bakanı Yıldız, Aliyev'in “Uzun yıllardır Türkiye'ye üçte bir fiyatına doğalgaz satıyoruz” sözlerinin doğru olmadığını söyledi.

Aliyev'in sözlerini doğru bulmuyorum
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Azerbaycan’ın yıllardır Türkiye’ye dünyadaki fiyatların üçte birine doğalgaz sattığı” şeklindeki sözlerinin, büyük olasılıkla yanlış bilgilenmeden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye’nin Azerbaycan’dan doğalgazı yıllarca çok ucuz fiyata almasının söz konusu olmadığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi: “Türkiye’nin Azerbaycan’la imzaladığı anlaşmanın yürürlüğe giriş tarihi 2007’dir. Dolayısıyla, bizim o eski fiyattan gaz almamız sadece 10 aylık bir dönemle ilgilidir. Nitekim 10 aylık sürenin ardından 2008’in nisan ayında fiyat revizyonuyla alakalı teklifimize de verdik. Azerbaycan’dan aldığımız doğal gazın eski fiyatta kalmaması gerektiği konusundaki düşüncemizi de muhafaza ediyoruz.”

TRANSİT ÜCRET DÜŞÜK

Türkiye’nin Azerbaycan’ın asla zarara uğratmayı istemeyeceğinin altını çizen Bakan Yıldız, “Fiyat revizyonuna ilişkin müzakerelerde bir ara tıkanma yaşanmıştı. Teklifimizi arttırdık. Görüşmeler sürüyor” şeklinde konuştu. Yıldız, Aliyev’in Türkiye’den transit geçiş ücretinde indirim yapması gerektiğinde söz eden beyanatlarının da bilgi eksikliği içerdiğine değinerek, “Türkiye, doğal gaz konusunda da Azerbaycan’ı koruyan ve kollayan bir tavır içerisinde olmuştur. Transit geçiş ücretini, diğer ülkelere oranla dost ve kardeş ülke Azerbaycan için zaten düşük tutmakta olduğumuz biliniyor” diye konuştu.