48 kişinin cesedi çıkarıldı

Yugoslav komünist rejimi döneminde öldürülen 48 kişinin cesedi çıkarıldı.

48 kişinin cesedi çıkarıldı
Hırvatistan'ın güneyinde, Adriyatik'te küçük bir adadaki toplu mezarlardan 2. Dünya Savaşı sırasında Yugoslav komünist rejimi döneminde öldürülen 48 kişinin cesedi çıkarıldı.

Hina ajansındaki haberde, Daksa adasında 1 hafta kadar önce adli tıp uzmanları tarafından 4 toplu mezardan ikisinde başlatılan çalışmalar sonucunda 48 kişiye ait kemik kalıntılarının gün ışığına çıkarıldığı kaydedildi.

Kimlik tespit çalışmalarının Dubrovnik kentinde yapılacağı kaydedilen haberde, Helsinki'deki insan hakları komitesinin Hırvatistan sorumlusu İva Banaç'ın yerel yetkilileri, bu katliamın sorumlularının hala hayatta olabileceği konusunda uyardığı ifade edildi.

SUÇ İŞLEME MERKEZİ

Banaç'a göre, Daksa, iktidardaki Nazi yanlısı komünist rejimin ''en önemli suç işleme merkeziydi''. Banaç, olan bitenden herkesin haberi olduğunu, bununla birlikte kimsenin Ekim 1944'de bu adada neler olduğunu ortaya çıkarmak için bir şey yapmadığını söyledi.

2. Dünya savaşı sırasında Nazi yanlısı komünist rejim tarafından yüzlerce Sırp, Çingene ve Yahudi öldürülmüştü. Bu rejim, Tito'nun Yugoslav yandaşları tarafından devrilmişti