Köseli köyünün mücadelesi

Samsun'un Kavak İlçesi Köseli köyünde yapılması planlanan çimento fabrikasının köylerine yapılmasını istemeyen ve Köseli köyü halkı adına bir açıklama yapan köy azaları Kadir Us ve Nuri Us, fabrikanın yapımının durdurulması için gerekli hukuksal girişimlerde bulunarak haklarını arayacaklarını açıkladılar.

Köseli köyünün mücadelesi
Samsun İl Genel Meclisi'nin aldığı kararı protesto eden Kadir Us, "Samsun İl Genel Meclisi'ndeki görüşmelerde küresel ekonomik kriz, işsizlik, göç gibi sorunlardan söz eden üyeler, aldıkları karara haklılık getirmekteler. Bu sorunları bizler üretmediğimiz gibi, gerçeklerin hiç biri, çimento fabrikası kurulacağı yerin köyümüz tarım arazisine, su kaynaklarına vereceği zarar ve çevrede yaşayan insanların sağlığından daha önemli olamaz. Kısaca ekonomik kaygılar öne sürülerek yaşama hakkımız yok edilemez" dedi.
Anayasa'nın 56. maddesi hükümlerinin dikkate alınmayarak sağlıklı yaşama ve çevresel haklarının ihlal edildiğini ifade eden Kadir Us, "Uydudan bile görülebilen sulama kanallarına fabrika yerine ait ÇED Raporu'nda yok deniliyor. Arazinin 7. sınıf olduğu, yakında başka endüstri tesisi olmadığı, fabrikanın çevreye etkileri incelenirken meteorolojik şartların 50 kilometre uzaklıktaki Samsun il merkezine göre yapıldığı, kurulacak fabrika ile ilgili bilirkişi raporunda açıkça yasalara, bilimsel gerçeklere uygun olmayan hususlar tespit edilmişken, ÇED raporunun iptaline ilişkin 2. İdare Mahkemesi'nde iptali ile ilgili dava süreci devam eden bir konu ile ilgili İl Genel Meclisi'nin çimento fabrikası kurulmasıyla ilgili olumlu kararının Samsun Valiliği tarafından onanması oldukça düşündürücüdür" diye konuştu.