Azeri gazı ısıtmayacak

Türkiye'ye sattıkları doğalgaz fiyatının az olduğunu belirten Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Dünya fiyatının 3'te 1 fiyatına satıyoruz. Dünya fiyatına yakın fiyat istiyoruz” dedi.

Türkiye- Ermenistan ilişkilerindeki gelişmeler sürerken, beklenen oldu ve Azerbaycan Türkiye’ye karşı yeniden ” doğalgaz kartını “ açtı. Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan’da son 9 aylık sosyal ve ekonomik gelişimin değerlendirildiği toplantıda Azeri doğalgazının Avrupa’ya ihracı ve Türkiye ile sürdürülen alım-satım ve transit görüşmelerini değerlendirdi. Azerbaycan’ın Avrupa Birliği pazarına doğalgaz ihraç etmeye hazır olduğunu ancak 2 yıla yakın süreden bu yana bu imkanlardan Türkiye ile sürdürülen görüşmelerin sonuçlanmaması nedeniyle bu konuda ilerleme sağlanamadığını anlatan Aliyev, şöyle dedi:

HANGİ MANTIĞA SIĞAR

”Ne yazık ki 2 yıla yakındır, biz bu imkanlardan mahrum kaldık. Bunun esas sebebi de ’efsuslar’olsun ki (teessüfler olsun ki) Türkiye ile Azerbaycan arasında transit meselesinin çözümlenememesidir. Azerbaycan bütün ülkelerle dost, hem de tarafdaş ülkelerle ilişkilerini karşılıklı çıkarlar üzerine kuruyor. Başka ülkeler ilk olarak kendi çıkarlarını nasıl kolluyorlarsa, biz de elbette başta kendi çıkarlarımızı kolluyoruz. Ama bunu kollarken bizim tarafımızdan yapılan teklif dünya pratiğine dayanıyor. Hem fiyat hem de tarifeler bakımından. Hiç kimseye sır değil ki; Azerbaycan uzun yıllardır Türkiye’ye doğalgazı dünya fiyatlarının 3’te 1’i değerinden satıyor. Hangi ülke kendi kaynaklarını, özellikle bu ortamda dünya fiyatlarının yüzde 30’una satar ve bunu kabul edebilir? Yani bu, hiçbir mantığa sığmayan meseledir.“

Aliyev ayrıca, gelecek yıldan itibaren Rusya ve İran’a da gaz ihraç edebileceklerini ifade etti.Aliyev’in açıklamalarının Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik protokollerin imzalanmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Azerbaycan fiyat müzakereleri kapsamında Türkiye’yi, 120 dolara sattığı doğalgazın bin metreküpünü 250 dolara çıkartmak amacıyla pazarlık masasında zorluyor. Öte yandan Azeriler aynı fiyatı bir yıl geriye dönük olarak sattıkları gaz için de uygulanarak ödenmesini istiyor. Türkiye’nin yeni fiyatla gaz satınalması durumunda 2009 için 550 milyon dolar ekstra ödeme yapılacak. Yeni fiyatın geriye doğru işletilmesi durumunda 1.3 milyar dolara yakın bir bedel ödenmek zorunda kalabilecek.

Fiyat revizyonu görüşmelerinde “Kardeş ülke” Azerbaycan’ın tutumu Türkiye’yi zora soktu. Azerbaycan’la şu ana kadar yürütülen görüşmelerin içeriği gizli tutulurken, Azerbaycan tarafının Türkiye’ye bin m3’ü 120 dolardan verdiği doğalgazın fiyatını 250 dolara çıkarmak istediği, Türkiye’nin ise fiyatı 200 doların üzerine çıkarmamak için direndiği öğrenildi.