AB: Türkiye'ye ihtiyacımız var

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, AB'nin Türkiye'ye Türkiye'nin AB'ye olduğundan daha çok ihtiyacı olduğunu söyledi.

AB: Türkiye'ye ihtiyacımız var
Alman radyosu Deutschlandfunk'ta yarın yayımlanmak üzere demeç veren Verheugen, ''Bizim Türkiye'ye Türkiye'nin AB'ye olduğundan daha çok ihtiyacımız var'' ifadesini kullandı.

Yarın yayımlanması beklenen konuşma metninde Verheugen, ''Türkiye'nin çok büyük stratejik önemi var. Ben bütün bölgenin güvenliğinden söz ediyorum. Türkiye'nin Batılı devletler topluluğunda sağlam bir yer edinmek yerine başka bir yol tutması halinde neler olacağını düşünmek gerek. Bu bizler için çok çok büyük bir risktir, almasak iyi olur'' ifadesini kullandı.

''Türkiye'nin AB'ye üye olması bizim için çok büyük bir avantaj, bu, Batılı demokrasilerle 21. yüzyıl Müslüman dünyası arasındaki ilişkileri sorunsuz yola koymamıza yardım eder'' diyen Verheugen, ''Buna karşın, sadece AB için stratejik öneme sahip diye Türkiye'ye AB üyeliği koşullarında hafifletme, indirim olmaz'' görüşünü savundu.

Almanya ve Fransa'nın ortaya attığı imtiyazlı ortaklık fikriyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Verheugen, Türkiye'nin reddettiği bu fikri reddetti ve ''Türklerin zaten imtiyazlı bir ortaklığı bulunuyor. Diğerlerinden (ülkelerden) çok daha fazla AB'nin içinde. Zaten bir gümrük birliği var. Bundan daha fazla Türkiye'ye sahip olmadığı ne verilebileceğini bilmiyorum, bunun dışında bir tek üyelik kalıyor'' ifadesini kullandı.