Van Belediyesi esnafla bir araya geldi

Van Belediyesi yetkilileri, kaçak hayvan kesiminin önlenmesi için kasap esnafı bir araya gelerek durum değerlendirmesinde bulundu

Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, Zabıta Müdürü Vahap Kıpçak, Veteriner İşleri Müdürü Necip Demir, Belediye Meclis üyelerinden oluşan Tarım ve Hayvancılık Komisyonu üyeleri, Van Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Abidin Kasapoğlu, kasaplar ve süper market sahiplerinin katıldığı toplantıda sorunun çözümü için bilgi alış verişinde bulundular.
Belediye meclis salonunda düzenlenen kaçak kesimin önlenmesi toplantısında, karşılıklı görüş, öneri ve sıkıntıların dile getirildi. Söz alan kasaplar, kaçak kesime yönlendirilen sebeplerden bazılarının, derneğin belirlemiş olduğu fiyatın düşük olması, Van Et Balık Kombinası'nda yapılan kesim parasının fazla olması, dışarıdan gelen etin kaçak yollarla tüketiciye ulaşması olduğunu belirttiler. Esnaflar, sorunun asıl nedenlerden biri olan kesimlerde alınan fazla para konusunda belediyeden destek istediler.
Katılımcıların sorunlarıyla ilgili konuşan Zabıta Müdürü Vahap Kıpçak, Ramazan ayı münasebetiyle sıkışlaştırdıkları denetimlerde, derneğin et satış fiyat listesine hiçbir esnafın uymadıklarını gördüklerini belirterek "Bu durumu Van Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Abidin Kasapoğlu'na ilettim. Denetimlerimiz sonucunda fiyat fazlalığından dolayı şu an kasaplar ve marketlerin çoğunun kapatmış olacaktık. Bunun üzerine Abidin Kasapoğlu durumu düzeltilecek sözü verildi. Şu ana kadar da her hangi bir şeyde yapılmış değil. Belirlenen 14 milyonluk bir kilo eti 18-19 milyon gibi yüksek bir fiyatta satışına seyirci kalamazdık. Hayvancılıkta yaşanan sıkıntılardan dolayı esnafımıza yardımcı olduk. Bunu yaparken de tutanaklarımız Belediye Encümenine sevk edildi ve bazı esnaflara gerekli cezalar uygulandı. Abidin Kasapoğlu'nun vermiş olduğu söz dahilinde denetimlerimizi iş yerlerinin hijyen ve yasal evraklar üzerine yoğunlaştırdık. Kaçak kesim ve yurt dışından gelen kaçak et satış noktaları ihbarları geldi. Bu yerleri saatlerce gizlice gözlem altına almamıza rağmen sonuç alamadık. Sizlerin hepinize telefonumu vereyim, yurt dışından gelen kaçak et ve kaçak kesim yerlerini bize bildirin biz gereğini yapalım. Sizden ricam kaçak et ve kaçak hayvan kesimine meyilli olmayın, yakaladığımız anda da taviz vermeden gerekli yasal işlemleri de işletmekten de kaçınmayacağız" dedi.
Sorunları dinledikten sonra söz alan Belediye Başkanı Abdurrahman Doğar, ilk toplantıda karşılıklı fikirleri öğrenmiş olduklarını belirtti. Tarım ve hayvancılık konusundaki politikaları eleştiren Doğar "Kaçak kesimlerle ilgili tedbirler alacağız. Alacağımız tedbirler yeterli olmaması halinde bile gerekli alt yapı çalışmasında üzerimize düşeni yapacağız. Karşılıklı iyi niyetle bu işi çözmememiz için hiçbir engel yok. Bundan böyle bir kriz beklemeden çeşitli esnaf guruplarıyla bir araya gelip istişare yapacağız. Bu kentin kültürüne, vizyonuna, sağlığına uygun yapılabileceklerin neler olduğuna birlikte istişare edeceğiz. Sizin ekmeğinizi elinizden almaya kalkışanlar ve bu kentin sağlığını tehdit eden unsurlarla birlikte mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.