BM, İsrail'i suçlu buldu

BM, İsrail'i Gazze'de suçlu bulan raporu kabul etti.

BM İnsan Hakları Konseyi geçen yıl Gazze'deki operasyondan dolayı İsrail'i suçlayan raporu kabul etti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in Gaze'de insanlığıa karşı suç işlediğine dair hazırladığı raporu kabul etti. Hem İsrail'i hem de Gaze'deki Hamas militanlarını savaş suçu işlemekle suçlayan ve Goldstone raporu olarak bilinen rapor 25 kabul, 6 ret ve 11 çekimser oyla kabul edildi.

BM İnsan Hakları Konseyi geçen yıl Gazze'deki operasyondan dolayı İsrail'i suçlayan raporu kabul etti. Raporda İsrail'in yanısıra Hamas da suçlanıyor.


Türkiye ile İsrail arasında "Anadolu Kartalı" tatbikatıyla başlayan kriz, TRT1'de "Ayrılık" adlı dizide İsrailli askerlerin Filistinlilere işkence ettiği görüntüleriyle iyice tırmanmıştı. Bugün İsrail'in Gazze operasyonuyla ilgili bir darbe de BM'den geldi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Gazze operasyonunda İsrail'i suçlayan raporu kabul etti. İsrail Richard Goldstone tarafından hazırlanan raporun BM'de kabul edilmemesi için çok uğraş vermişti.

BM İnsan Hakları Konseyi, hem İsrail hem de Filistinli Hamas örgütünü, Aralık-Ocak aylarındaki çatışmada savaş suçu işlemekle suçlayan Goldstone raporunu onayladı.

47 ülkenin üye olduğu Konsey'in özel oturumunda 25 üye, Güney Afrikalı hukukçu Richard Goldstone yönetimindeki BM heyetiyle işbirliği yapmayan İsrail'i eleştiren karar lehine oy verdi. Oylamada 6 üye karar aleyhine oy verirken, 11 üye ise çekimser kaldı.

Hem İsrail hem de Hamas, Goldstone raporundaki suçlamaları reddetmişti.

BM KONUYU ULUSLARARASI SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMESİNE TAŞIYABİLİR

Raporda, İsrail ve Filistin'in suçlamalarla ilgili soruşturma açmaya yanaşmaması durumunda, BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne göndermesi için çağrıda bulunuluyor.

Richard Goldston tarafından hazırlanan raporda, İsrail Gazze'de Filistinli sivillere karşı orantısız güç kullanmakla suçluyor. İsrail’in politikaları ekonomik ambargodan 13 İsrailli ve bin 400 Filistinlinin ölümüne yol açan saldırıya kadar geniş bir yelpazede yer alıyor.

FİLİSTİNLİLER CANLI KALKAN OLARAK KULLANILDI

İsrail güçlerinin hükümet binalarını ve altyapıyı bombaladığı, şehirler üzerine beyaz fosfor bombaları ve füzeler kullandığı ve Filistinlileri canlı kalkan olarak kullandığı da raporun detayları arasında yer alıyor.

RAPORDA HAMAS DA SUÇLANIYOR

Silahlı gruplar 2001 yılından bu yana İsrail üzerine 8 bin adet füze ve havan topu saldırısında bulundu. Bu saldırıların nereye yapılacağı konusunda ayrım gözetilmezken özellikle sivil bölgeler üzerine yapılan saldırılarda dört ölü ve yüzlerce yaralı olduğu ifade edildi.